Petak 26.06.2015.
12:31 >> 15:51h
Tanjug

Francuska: Islamisti napali fabriku, čoveku odsekli glavu

Reuters
Antiteroristička jedinica pretražuje fabriku

Muškarac, čije je obezglavljeno telo pronađeno unutar fabrike nije bio zaposlen u toj kompaniji, prenosi lokalni list "Dofan libere". "Dofane" prenosi da je odsečena glava pronađena na žičanoj ogradi oko fabrike. AFP navodi i da je na glavi "ispisana poruka arapskim pismom". 

"Dofane" piše da su se napadači automobilom probili kroz kapiju u fabrički krug posle 10 časova. Napadač je ušao u fabriku i aktivirao nekoliko manjih eksplozivnih naprava, rekao je neimenovani izvor. Na mestu zločina pronađena je zastava Islamske države, a svedoci navode da se unutar fabrike začula jaka eksplozija.

Postrojenje pripada kompaniji "Er prodakts" iz SAD, koja se bavi gasnom tehnologijom.

Napadač musliman poznat tajnim službama

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev rekao je da je identifkovan napadač Jasin Sali odgovoran za napad u blizini fabrike gasa. Sali je od ranije poznat francuskim tajnim službama. Službe su 2006. godine otvorile dosije Saliju zbog radikalizacije, ali taj dosje nije obnovljen 2008. godine, što znači da ga verovatno više nisu smatrali pretnjom.

Mediji pišu da 35-godišnjak živi u mestu Sen-Pri, pored Liona, a Kaznev je dodao i da on nema kriminalni dosje.

Žena osumnjičenog dala je izjavu za francuski radio, javljaju lokalni mediji, a njeni komentari već su podigli dosta medijske prašine i podstakli nove spekulacije.

- Muslimani smo, ali mi smo normalna porodica s dvoje dece. Ne razumem sve ovo - rekla je ona.

Napad je usledio skoro šest meseci pošto su islamski ekstremisti u Parizu i njegovoj okolini u januaru ubili 17 ljudi, tokom i posle napada na satirični magazin Šarli ebdo.

Ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je rekao da odmah ide na mesto napada, saopštila je njegova kancelarija.

2024 © - Vesti online