Petak 26.06.2015.
10:16
Tanjug

Lideri EU se dogovorili oko raspodele migranata, bez kvota

Reuters
Dogovorićemo se oko šeme raspodele: Donald Tusk

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da će ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU finalizovati šemu raspodele do kraja jula.

- Lideri su se saglasili da 40.000 ljudi treba da bude razmešteno iz Grčke i Italije u druge zemlje u naredne dve godine - rekao je Tusk i dodao da će još 20.000 Sirijaca koji žive u kampovima izvan Evrope biti relocirani unutar evropskog bloka.

Izveštač Bi-Bi-Si-ja je javio da se to odnosi na sve zemlje EU, izuzev za Mađarsku i Bugarsku.

Istočnoevropske zemlje su odbile obavezne kvote za prihvat migranata, što je razljutilo italijanskog premijera Matea Rencija koji je usvojen plan ocenio skromnim, navodi BBC.

Italija traži veću pomoć evropskih partnera u rešavanju krize migranata koja ju je dotakla u velikoj meri jer se nalazi na udara migranata.

U pitanju je više od 100.000 izbeglica

Više od 100.000 migranata prešlo je Mediteran do sada ove godine, a većina se iskrcala u Italiji, Grčkoj i Malti koje smatraju da druge članice EU treba da snose veći deo tereta na polju ilegalne migracije.

Prema najnovijim podacima agencije UN za izbeglice (UNHCR), ove godine je u Grčku došlo preko mora 63.000 migranata, a 62.000 u Italiju.

Kao odgovor, Evropska komisija je predložila da 28 članica prihvati obavezne kvote za migrante, ali su se mnoge, među kojima Britanija i Mađarska, usprotivile tom predlogu zbog povećanog priliva migranata u svojim državama.

- Solidarnost bez žrtvovanja je čista hipokrizija. Sada nam nisu potrebne prazne deklaracije o solidarnosti, samo dela i brojevi - rekao je Tuskna sastanku u Briselu.

Bivši poljski premijer je kazao da veruje da će biti potrebno vreme da se izgradi konsenzus o migrantima, ali da EU mora da deluje sada.

- Prvo i pre svega, moramo da ograničimo ilegalnu migraciju i to treba da bude naš prioritet. Danas očekujem od (lidera EU) da pošalju snažnu poruku. Svi oni koji nisu legitimni tražioci azila neće imati nikakvu garanciju za ostanak u Evropi - dodao je Tusk.

U nacrtu saopštenja sa samita koji je poslat agenciji AFP, obavezne kvote se nisu spominjale, ali su se lideri EU pozvali da prihvate predloge Komisije za relokaciju migranata.

2024 © - Vesti online