Četvrtak 25.06.2015.
21:59
B92

Beograđani jači od ebole: Zarazili se i preživeli

Reuters/D.B.
Zdravstveni radnici se vratili u Beograd sa sertifikatom da su zdravi:

Dva zdravstvena radnika, radili su u italijanskoj terenskoj bolnici u najugroženijem gradu Sijera Leonea gde su lečili inficirane od ebole i na taj način se zarazili, prenosi B92.

- Prvu informaciju o prvom građaninu koji je oboleo od ebole dobili smo od naše Ambasade,najbliže zemlje Sijera Leonea gde su se nalazili nasi zdravstveni radnici. Ambasada nas je pozvala, oni su dobili informacije da je naš građanin oboleo i mi smo naravno posle toga preduzeli sve korake kako bi smo stupili u kontakt sa bilo kim od naših zdravstvenih radnika koji su radili u bolnicama u Sijera Leoneu - kaže Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje “Batut”.

Po saznanju da imaju ebolu, zdravstveni radnici, tražili su da ostanu u Sijera Leoneu i da ih nipošto ne prebacuju u Srbiju. U Beograd su se vratili, sa sertifikatom da su zdravi.

 -Oni su sačekani na aerodromu, obavljen je razgovor sa njima, dobili su sva upustva ,šta i kako dalje, dobili smo i mi informaciju koliko će se oni zadržati u Beogradu, kakvi su njihovi dalji planovi, uspostavljena je komunikacija sa njima -  ističe Biljana Begović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ova dvojica Beograđana sada u krvi imaju svojevrstan ”serum za oporavak“, što je novo ime za krv oporavljenih pacijenata, za koju se veruje da sadrži posebna antitela koja pomažu u borbi protiv ebole.

- Mi smo pokušali da kontakiramo naše zdravstvene radnike, koji su pobedili ebolu i vratili se u Beograd, ali oni nisu hteli pred naše kamere, jer ne žele da se eksponiraju - zaključuje Begovićeva.

2020 © - Vesti online