Petak 26.06.2015.
05:09
J. L. Petković - Vesti

Očajnička borba Srba za imovinu na Kosmetu (3): Sud presuđuje, a ne ispituje

Tanjug
Danilo Ilić ispred kuće koju je kupio, a po kosovskom zakonu - nije njegova

- Kuću u centru grada sam kupio 2002. od porodice Apostolović. Tek četiri godine kasnije sam, nezvanično, čuo da sud u Mitrovici protiv te porodice vodi spor, i da je taj Albanac dobio presudu da je plac njegov. Od dokaza je imao samo dva svedoka. Ni Apostolovići ni ja nismo dobili poziv za sud. U presudi je pisalo "nepoznata adresa" - priča Danilo Ilić koji se sa suprugom i troje dece preselio u kuću tašte i tasta.

U pokušaju da obori presudu, Danilo je doveo i Apostoloviće, koji tvrde da su njemu prodali kuću, ali za sudiju to nije bio dokaz.

- Ti ljudi žive u Beogradu, ali su pristali da dođu i da kažu šta je istina. Otišli smo kod sudije, a on nam je na sve to rekao samo da su oni dužni da se interesuju kada se protiv njih vodi spor, i da je obaveštenje bilo okačeno u holu suda, pa je trebalo svi to da znamo - dodaje Danilo.

Nisu imali šanse

Porodica Ilić se nada da će dobiti šansu da se suđenje ponovi kako bi mogli da sudu predstave svoje dokaze i svoju stranu. Za to im je potrebna pomoć. Građani Kosovske Mitrovice tri puta su sprečili prinudno iseljavanje Ilića i njegove porodice, ali četvrti put nisu imali šanse.

Potom su se žalili Apelacionom sudu, ali proces nikada nije pokrenut.

- Taj sudija koji je 2006. godine doneo odluku u korist tog Albanca, sada je sudija u Apelacionom sudu i kod njega u fioci stoji moj predmet - tvrdi Ilić protiv koga je u međuvremenu pokrenut novi postupak za iseljenje o kome ga opet nisu obavestili.

- Nikada mi nisu poslali poziv za sud na adresu na kojoj živim i sa koje su me iselili. Nisu rekli čak ni mom advokatu koga su mogli da sretnu u sudu u Kosovskoj Mitrovici. Tvrdili su da su me preko policije tražili da mi uruče poziv, ali meni niko nije došao na vrata. Na kraju su mi dodelili advokata po službenoj dužnosti i pod tim okolnostima, gde nisam ni mogao da se branim, ja sam spor izgubio - dodaje Danilo Ilić.

Ilić je pre pola godine pokušao da pravdu nađe pred sudom Euleksa.

- Prikupio sam sve što su tražili, sva dokumenta, ovlašćenja od svih Apostolovića, potencijalnih naslednika koji su mi prodali imanje, čak i umrlicu od jednog od njih. I kada sam to sve doneo, oni su se proglasili nenadležnim. Za mene nema pravde - razočaran je Danilo.

Presuda je bez njegovog prisustva doneta 2012. godine, a on je za nju saznao pre šest meseci.

Očajnička borba Srba za imovinu na Kosmetu:

1. Dobila spor, a traže joj pare

2. Njive žanju "NN lica"

Sutra - Očajnička borba Srba za imovinu na Kosmetu (4): Preminuli, a prodaju imanje

2024 © - Vesti online