Četvrtak 25.06.2015.
13:58
Vestionline

Vrtlog usred jezera guta vodu

youtube.com
Rupa u vodi mogla bi da proguta i brod

- Kako kada u vašoj kući, kada je napunite i otvorite odvod voda počinje da ističe i stvara se vrtlog - objašnjava Bi Džej Parki, asistent uprave jezera Teksoma.

Iako za ovu pojavu postoji logično objašnjenje, lokalno stanovništvo se poprilično uplašilo. Snimci vrtloga koji su objavljeni na Jutjubu i društvenim mrežama dodatno su zaplašili građane.

Razlog straha je njegova neverovatna snaga. Prema rečima stručnjaka, vir je toliko jak da bi mogao da povuče brod, a kamoli plivača. Baš zbog toga, vlasti su ogradile područje oko vrtloga, a brodovima je zabranjena plovidba u neposrednoj blizini.

Jezero Teksoma je jedno od najvećih rezervoara vode u SAD, a nastaje prikupljanjem vode iz Crvene reke. Kada nivo vode dostigne gornji maksimum, kao što je slučaj u poslednjih nekoliko nedelja, američka vojska otvara odvode na dnu jezera kako bi se višak vode prelio nazad u reku.

Velike poplave izazvane snažnim kišama koje su nedavno pogodile područje Teksasa dovele su do rekordnog rasta vodostaja jezera. Pre nekoliko nedelja izmerena je rekordna vrednost od čak 192 metra iznad nivoa mora.

2024 © - Vesti online