Četvrtak 25.06.2015.
12:46
Tanjug

SPC sveštenici na zadatku: Sa Srbima u Grčku dok traje sezona

AP
Pop poveo na zadatak i ženu i dete - nema crkva para da plaća "odvojeni život"

Sveti arhijerejski sinod SPC odredio je deset sveštenika iz Srbije, koji  po 20 dana bogosluže u crkvama ovih turistički mesta, gde se trenutno nalazi izuzetno veliki broj turista iz Srbije, a očekuje se da tako bude sve do polovine septembra.

Sveštenik protojerej stavrofor Nenad Andrić, rekao je u Paraliji, da se bogosluženje obavlja na srpskom i crkvenoslovenskom jeziku.

- Večernje bogosluženje obavljam od 20.30 časova, a liturgiju u devet - rekao je Andrić i dodao da mu pri bogosluženju pomažu grčki pojci na srpskom jeziku, ali i supruga Katarina i sin Nemanja.

Iako je ovo novina i mnogi još ne znaju za ovu odluku, dosta turista iz Srbije prisustvuje bogosluženju, dodao je Andrić i napomenuo da su sveštenici tu i za svaku drugu pomoć vernicima: za ispoved, duhovni razgovor, da im se pročita molitva za zdravlje, srećan put, ali i da im se pomogne i u uslučaju neke nevolje.

Dragan Marković Palma je nedavno u Paraliji otvorio kancelariju svoje stranke, Jedinstvene Srbije, sa ciljem pomoći i informisanja turistima iz Srbije.

U Asprovalti, oko 65 kilometara od Soluna, čiju je glavnu plažu Evropska unija označila plavom zastavicom kao najlepšom, a more najčistijim, trenutno je više turista iz Srbije nego što ovo mesto ima stanovnika, rekli su za Tanjug ugostitelji ovog mesta.

Na plažama i restoranima više se čuje srpski nego grčki jezik, a na ulicama i parkinzima uočljivi su automobili iz Beograda, Sombora, Valjeva, Čačka, Despotvca, Paraćina, Jagodine, Kruševca, Prokuplja, Niša, Novog Sada...

2024 © - Vesti online