Četvrtak 25.06.2015.
08:49
Tanjug

Pjongjang pozvao svet na "komadanje američkih imperijalista"

Reuters
Severna Koreja pozvala svet da ustane protiv "američkih gangstera"

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da ustanu širom sveta protiv SAD i raskomadaju američke gangsterske imperijaliste. Azija treba da ustane i preseče desnu ruku SAD-a, Afrika bi trebalo da ustane i odseče levu ruku, Bliski istok  da odseče članke, a Evropa da presece vrat - navodi se u saopštenju severnokorejske Nacionalne odbrambene komisije.

To jedini način da se SAD izvini vojsci i narodu Severne Koreje i "podigne belu zastavu", navodi se u saopštenju Nacionalna komisija odbrane na godišnjicu razornog Korejskog rata za koji Pjongjang tvrdi je započeo Vašington.

Povodom godišnjice početka Korejskog rata, u Južnoj Koreji je premijer Hvang Kjo-Ahn na državnoj ceremoniji, pozvao na budnost.

- Trebalo bi da ojačamo našu bezbednosnu gotovost i vojnu moć pošto situacija na Korejskom poluostrvu je i dalje nestabilna šest decenija posle završetka rata. Vlada će se oštro nositi sa bilo kakvim provokacijama iz Severne Koreje - upozorio je Hvang,  prenela je agencija AFP.

Oružani sukob od 1950. do 1953. godine na Korejskom poluostrvu u kome su, na strani Juga učestvovale SAD-a i druge zapadne države, a na strani Severa Kina.

Demarkaciona linija ustanovljena je prethodnim dogovorom iz 1945. godine i išla je 38. paralelom, mada je planirano da se po završetku okupacije održe izbori i Koreje ujedine.

Te planove je poremetilo izbijanje Hladnog rata i umesto toga su ŠSR i SAD ustanovile suparničke i ideološki suprotstavljene vlade, odnosno dve države na Korejskom polustrvu.

2024 © - Vesti online