Četvrtak 25.06.2015.
05:49
Ž. M. - Vesti

Od džeparenja zgrnuli milione

gawker.com
Imali razvijen međunarodni lanac džeparoša koji su činili žene i deca iz BiH (Foto: Ilustracija)

Osnovu klana činila je zloglasna familija Hamidović iz Zenice, a žene i decu su bukvalno držali u ropstvu, terajući ih da džepare i prosjače u Francuskoj. Sumnja se da su Hamidovići na ovaj način u proteklom periodu "zaradili" čak pet miliona evra, a novac su ulagali u nekretnine i skupe automobile, gurajući pare u legalne tokove.

Koliko je ceo slučaj zastrašujući svedoči i podatak da je SIPA u kući u Zenici našla nekoliko dečaka i devojčica ne starijih od 13 godina, čiji identitet još nije utvrđen. Kuća je vlasništvo uhapšenog Elvisa Salčinovića, a osim njega uhapšeni su još Toni i Dino Hamidović, dok je u Prijedoru pritvoren Nedeljko Dakić.

Francusko pravosuđe se, inače, bavilo klanom Hamidović pre dve godine. U maju 2013. Fehim Hamidović osuđen je na sedam godina zatvora zbog prisiljavanja maloletnica na džeparenje, dok je još 19 članova klana osuđeno na kazne od jedne do pet godina robije. U presudi se pominjalo da je grupa odgovorna za 75 odsto džeparenja u Parizu, čime su zaradili više od pet miliona evra!

Na suđenju su svedočile i dve devojčice od 11 i 14 godina koje su ispričale da su Fehimu dnevno morale da donesu najmanje 300 evra ili su u protivnom bile silovane i premlaćivane.

2024 © - Vesti online