Četvrtak 25.06.2015.
02:02
B. Simonović - Vesti

Interpol istražuje ministarkin plagijat

Reuters
Izgleda da nemaju šta ozbiljnije da istražuju u Crnoj Gori

Tako je ova očigledna bruka i lakrdija poprimila međunarodne razmere, iako je i slepcu jasno da je reč o klasičnom primeru "resavske prepisivačke škole" i pokušaju kićenja tuđim perjem.

Da podsetimo, čim je afera obelodanjena, profesor Dimitrios Buhalis iz Velike Britanije, direktor Međunarodnog centra za istraživanje turizma i ugostiteljstva, pozvao je ministarku Vlahović da mu se javno izvini i napusti ministarsku fotelju jer je od reči do reči prepisala deo njegovog naučnog rada, što je očigledno i najprostijim upoređivanjem tekstova.

Babović će, međutim, svoj magistarski rad morati da brani i pred sudskim većem, budući da ga je Petar Martinović iz Beograda optužio da je prepisao i iskoristio njegov rad, a da pritom njegovo ime nije ni spomenuo.

Sve ovo, ipak, nije bilo dovoljno kolegama Sanje Vlahović i Milana Babovića sa univerziteta Mediteran da postupe po zakonu i propisima Univerziteta, koji vrlo jasno i precizno nalažu kako se mora postupiti u ovakvim situacijama. To nije zasmetalo ni njihovim partijskim kolegama da ih predlože i u Glavni odbor Demokratske partije socijalista.

Glave u pesku

Jedina svetla tačka u ovoj priči zasad je profesor Milenko Perović koji je podneo ostavku i povukao se iz Senata Univerziteta "Mediteran" ogorčen činjenicom da su njegove kolege zavukle glavu u pesak i nisu želele da se suoče s istinom. On tvrdi da ima dokaze da se u slučaju ministarke Vlahović radi o "grandioznom plagijatu", ali mu nije pružena prilika da to saopšti jer je Senat izbegao raspravu o tome.

2024 © - Vesti online