Sreda 24.06.2015.
17:30
Tanjug

"Merkelova neće dati zeleno svetlo u Beogradu"

Reueters
Pregovori srpske i albanske strane prekasno počeli za zeleno svetlo od Merkelove

- To je bila nemačka pozicija od samog početka. Za otvaranje prvih poglavlja uslov je otvaranje poglavlja 35. Iako nije definisala u čemu konkretno želi da vidi napredak u oblastima energetike, telekomunikacija i Zajednice srpskih opština, kako bi dala zeleno svetlo za otvaranje poglavlja, već je samo poručila da želi opipljiv napredak, Nemačka će na tim zahtevima istrajati - rekao je Veber za Radio Slobodna Evropa.

 


Prema njegovim rečima, ako bude ostvaren vidljiv napredak u tim pitanjima, Berlin će pristati na otvaranje poglavlja.

Veber, međutim, nije siguran da li će se to desiti tokom posete kancelarke Merkel Beogradu početkom jula.

- Pregovori su prekasno počeli da bi moglo doći do nekog značajnog napretka, tako da nije verovatno da bi Merkelova tokom posete bila u situaciji da saopšti da Nemačka prihvata otvaranje prvih poglavlja sa Srbijom - rekao je on.

Ali, ako se nastavi tim putem i dođe do sporazuma,, odnosno, do nekog značajnog preokreta u pravcu dogovora u pomenute tri oblasti, naročito u pogledu statuta Zajednice srpskih opština, onda će sigurno i Nemačka pristati da se otvore prva poglavlja, smatra Veber.

Istovremeno, Veber je skeptičan i smatra da je teško poverovati da će u nastavku dijaloga Beograda i Prištine u ponedeljak doći do nekog velikog napretka po pitanju ZSO.

Pre, kaže, veruje da je došlo do nekakvog dogovora o budućoj proceduri pregovaranja o tom pitanju, navodi Slobodna Evropa.

2024 © - Vesti online