Četvrtak 25.06.2015.
01:11
D. Dekić - Vesti

Zavrću ruke da otmu Kosovo

Tanjug/AP
Ubeđivanje ucenom: Aleksandar VUčić

Pomak u celodnevnim razgovorima završenim u kasne sate načinjen je samo o pitanju osiguranja vozila, dok su telekomunikacije, energetika i Zajednica srpskih opština (ZSO), ostale za naredni susret za zelenim stolom. Srpski premijer Aleksandar Vučić tokom pregovaračkog dana sa prvobitnog optimizma prešao je u pesimistične tonove, obelodanivši i pre okončanja razgovora da konačnog dogovora nema.

- Ne slažemo se oko mnogih stvari - rekao je Vučić i najavio nastavak za idući ponedeljak.
Danima uoči ove pregovaračke runde, međunarodna zajednica je podizala temperaturu Prištini i u Beogradu. Da Zapad malo ubeđuje, a malo ucenjuje ukazuje analitičar Dušan Janjić, objašnjavajući da su se sada SAD mnogo aktivnije uključile u pregovore, jer vide da je bavljenje EU ovim pitanjem razvučeno i neizvesno.

- SAD su uznemirene lošom situacijom u Srbiji i na Kosovu i znaju da ako EU integracije stanu, sledi veliki udar evroskeptika i protivnika daljih integracija u Evropskom parlamentu. Taj problem je u pozadini svih pritisaka i požurivanja. Činjenica je da ne žele ni jačanje Rusije na našim prostorima, ali problem je i što veliki novac nestaje ne samo kroz budžet Kosova, već i u oblastima energetike i komunikacija - ukazuje Janjić za "Vesti".

Pregovori bez dogovora

Aleksandar Vučić je naveo da će prva pregovaračka poglavlja Srbije sa EU biti otvorena do kraja godine bez obzira što u Briselu nije postignut konkretan dogovor o četiri ključne teme.
- Moramo da se borimo da dobijemo najbolja moguća rešenja, a ne da kažemo narodu da smo nešto prihvatili samo zbog otvaranja pregovaračkih poglavlja - rekao je premijer.
Dušan Janjić podseća da je jul vreme za utvrđivanje napretka u pregovorima sa EU.
- Beograd to zna, a pritisaka ima i na Kosovo koje hoće viznu liberalizaciju, pa mora nešto da pruži u pregovorima - pojašnjava Janjić.

Pritisci na Srbiju su evidentni, smatra analitičar Branko Radun koji ističe da oni nisu od juče i da neće prestati bez obzira ko je na vlasti.

- Međunarodnoj zajednici koju predvode SAD stalo je da se tema Kosova zatvori i insistiraju na tome. Međutim, zastoj je nastao jer Albanci ne popuštaju, pa se i na njih mora izvršiti pritisak da bi se do kompromisa došlo - kaže Radun.

On u osvrtu na zapadne zahteve za formiranjem suda za ratne zločine na Kosovu pojašnjava da Priština ne sme sebi suviše dati na značaju jer je protektorat NATO, pa je i red smanjiti joj apetite.

Prištinu, prema oceni direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, zanima samo problem statusa Kosova, iako to nije tema pregovora.
- Oni bi i da kroz energetiku reše pitanje imovine, a nezainteresovani su za rešenje problema telekomunikacija. Ako se ubuduće išta dogovorimo o ZSO, verujte da će i taj dogovor biti u interesu srpskog naroda - poručio je Đurić.

Sporazum o osiguranju vozila koji je potpisan nakon ove runde Briselskog dijaloga, kako ističe Đurić, znatno će olakšati život građana, jer će administrativnu liniju sa KiM u oba pravca prelaziti bez plaćanja naknade za osiguranje.

Gazivode za ništa

Direktor srpske Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu Dragan Vladisavljević rekao je da je Priština u pregovorima pokušala da jednim potezom preuzme od Srba kompletan elektrodistributivni sistem na severu Kosmeta, uključujući Gazivode i trafo- stanicu Valač.
- ZSO je najvažnija tema, a ključna pitanja se odnose na zakonski okvir i njene nadležnosti. Premijer pokušava da nađe neka rešenja kojima bi se postigao kompromis i stvorili uslovi za uspostavljanje ZSO - naveo je Vladisavljević.

Optimizam EU

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini saopštila je da je napredak postignut u svim pitanjima o kojima se razgovaralo.
- U razgovorima smo se usredsredili na preostala pitanja primene sporazuma u energetici, telekomunikacijama, uspostavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu i oko slobode kretanja na mostu u Mitrovici. Dobar napredak postignut je po svim pitanjima - navodi se u njenom saopštenju.

Rezolucija Francuskog Nacionalnog fronta predata institucijama EU: Prekinite pregovore sa Srbijom

Poslanici francuskog Nacionalnog fronta Marin le Pen podneli su Evropskom parlamentu predlog rezolucije o prekidu pregovora Srbije sa EU. U tekstu tog predloga, između ostalog, ocenjeno je da se kasni sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja zbog "dubokih neslaganja EU i Srbije oko Kosova, usklađivanja sa odredbama o ljudskim pravima i diplomatskih i geopolitičkih odnosa sa Rusijom..."

- Pridruživanje Srbije EU ugroziće odnose država nastalih iz Jugoslavije i Rusije. Stoga pregovori o pristupanju Srbije treba da budu bez odlaganja zaustavljeni - piše u dokumentu.
Predstavnici Nacionalnog fronta nalažu predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu da prosledi dokument Evropskoj komisiji, Evropskom savetu i državama članicama unije. Mediji navode da su poslanici Nacionalnog fronta ovakav potez povukli jer su zabrinuti da "Srbija ne prođe loše kao Francuska".

2024 © - Vesti online