Sreda 24.06.2015.
02:21
B. B. - Vesti

Lufthanzu čeka letnji štrajk?

Tanjug
Neizvesnost za putnike Lufthanze

Ukoliko Lufthanza do 30. juna ne ispuni uslove i ne da ponudu za određene vrste prelaznih i starosnih penzija, najavljen je štrajk za 1. jul, saopštio je šef sindikata Nikolaj Bublije u Frankfurtu.

Od tog datuma će Ufo objaviti sve termine štrajkova tokom letnjih meseci, a obustave će trajati do 16. septembra. Sindikat će moći da animira članstvo jer je još krajem januara postignuta saglasnost od preko 93 odsto za ovaj način izražavanja nezadovoljstva.

U leto 2012. sindikat je organizovao prve štrajkove avionskog osoblja u istoriji Lufthanze i postigao da u prva tri dana bude otkazano 1.500 letova. Ovaj konflikt, međutim, nema ništa sa posredovanjem između Lufthanze i sindikata pilota. Naime, piloti su se u maju saglasili sa ponudom Lufthanze i do kraja jula se odrekli daljih štrajkova.

Do sada su dva profesionalna arbitra bezuspešno pokušavala da reše konflikt sa oko 19.000 zaposlenih u pratećem osoblju u vezi penzija. Sindikat je kategorički odbio da nastavi pregovore, jer smatra da Lufthanza nije ispunila ranije dogovore i minira čitav proces, kako je rekao šef sindikata Ufo.

Poslovodstvo koncerna, međutim, pozdravilo je predlog arbitraže da se nastave pregovori.

2024 © - Vesti online