Sreda 24.06.2015.
08:15
Vesti

Zašto se urušava svetska ekonomija (4): Propašćemo zbog većih plata

Reuters
Sve veći broj siromašnih je posledica napredne tržišne privrede: Voren Bafet

"Siromašni ni u kom slučaju nisu siromašni zato što su bogati bogati", napisao je Bafet.

Iznoseći mišljenje da ne treba povećati minimalnu zaradu u SAD, on kaže da bi ljudi trebalo da budu plaćeni više kroz vladin sistem poreskog kredita. Pišući o sve većem jazu između bogatih i siromašnih, on iznosi primer Henrija Forda, Stiva Džobsa i Sema Voltona koji su svojim inovacijama svima poboljšali život.

- Nije tačno da bogati nisu zaslužili da budu bogati. Većina njih su doprineli blagostanju Amerike svojim briljantnim inovacijama ili menadžerskim sposobnostima. Svi mi živimo daleko bolje zbog Henrija Forda, Stiva Džobsa, Sema Voltona i njima sličnih. Sve veći jaz između bogatih i siromašnih je neizbežna posledica napredne tržišne privrede - navodi Bafet.

On iznosi mišljenje da svako ko radi treba da ima prihod "koji će mu omogućiti pristojan život", ali pod uslovom da to ne remeti tržišni sistem, odnosno sistem zahvaljujući kome je on stekao bogastvo od 71,3 milijarde dolara. Bafet na kraju kaže da bi taj sistem propao kad bi minimalna zarada u SAD bila povećana na 15 dolara i da je najbolji način da se reši problem zadržavanja postojećih plata uz proširenje poreskog kredita na zarađeni prihod. Na primer, plate koje on daje svojim najslabije plaćenim radnicima subvencionisala bi država.

- Nije problem što ja pravim milijarde dolara. To je moj posao i to umem da radim. Problem je što moja spremačica plaća procentualno veći porez na prihode od mene - zaključio je Bafet.

Reuters
Veliki humanitarac i filantrop: Bil Gejts

Milijarder spasava Afriku

Bil Gejts je svetski poznat kao osnivač Majkrosofta i najbogatiji čovek na svetu, ali isto tako javnost ga poznaje i kao humanitarca koji se velikog dela svog novca odriče kako bi pomogao siromašnima.

Sudeći prema Forbsovoj listi, Gejts drugu godinu zaredom nije samo najbogatiji čovek na svetu, već je u humanitarne svrhe donirao više novca nego što iznosi prosečna imovina većine tehnoloških milijardera.

Samo 2014. je za vakcinaciju dece u Africi donirao 10 milijardi dolara. Bogatstvo osnivača Majkrosofta procenjuje se na 79 milijardi dolara, a njegova zarada u protekloj godini porasla je za tri milijarde. U toku svog života, procenjuje se da je Gejts donirao oko 40,2 milijarde dolara.

Prvo rodbina

Izvršni direktor Epla Tim Kuk najavio je da će donirati svoje bogatstvo dobrotvornim organizacijama. Kuk će se tako pridružio rastućem spisku bogataša koji daruju svoju imovinu za života ili posle smrti. U magazinu "Forčun" otkrio je da planira da donira svoje bogatstvo, koje se procenjuje na 785 miliona dolara, dobrotvornim organizacijama nakon što svom 10-godišnjem nećaku plati obrazovanje.
- Želim da budem kamenčić u vodi koji će stvoriti talase promena - izjavio je Kuk.

Zajedno sa Vorenom Bafetom, Markom Cukerbergom i 128 drugih milijardera, Gejts je deo kampanje i projekta pod nazivom "Zavet davanja" kojom milijarderi tokom svog života ili nakon smrti daju saglasnost kako polovinu svog bogatstva daruju u humanitarne svrhe.

Sutra - Zašto se urušava svetska ekonomija (5): Ko bi bile glavne mete Robina Huda danas

2019 © - Vesti online