Utorak 23.06.2015.
13:56
Tanjug

Budimpešta i Pariz kandidati za organizaciju Olimpijade

Reuters
Foto: Ilustracija

Ova odluka u julu treba da prođe i kroz mađarski parlament, koji će je najverovatnije usvojiti pošto je premijer Viktor Orban zagovornik te ideje.

- Olimpijske igre samo mogu da pomognu razvoju Budimpešte. Ovaj događaj će poboljšati i inače blistavu sliku glavnog grada Mađarske kao turističke destinacije - rekao je gradonačelnik Budimpešte Ištvan Tarloš.

Krajnji rok za podnošenje kandidature za domaćina OI 2024. je 15. septembar.

Mogući kandidati su i prestonica Azerbejdžana Baku, koji trenutno organizuje Evrpske igre, kao i glavni grad Katara, Doha

Kandidati za organizaciju Igara za sada su Boston, Rim i Hamburg, a nedugo posle Budimpešte kandidaturu je podneo i Pariz, saopštio je Olimpijski komitet Francuske.

- Naš cilj da organizujemo Igre ujediniće i oduševiće građane Pariza, celu našu naciju i uopšte ljubtelje olimpijskih i paraolimpuijskih sportova širom sveta', rekao je Bernar Lapase, koji predvodi kandidaturu glavnog grada Francuske.

Pariz je u istoriji dva puta organizovao Igre - 1920. i 1924. godine, a u međuvramenu je tri puta bezuspešno piokušavao da dobije domaćinstvo OI 1992, 2008. i 2012.

Rok za podnošenje kandidature je 15. septembar, a MOK će izabrati domaćina 2017.

2024 © - Vesti online