Utorak 23.06.2015.
13:27
Tanjug

Džihad Džon pobegao u Libiju pošto mu je otkriven identitet

Reuters
Mohamed Emvazi, tj. Džihadista Džon u "svom elementu"

Jedan američki obaveštajac tvrdi da je presreo komunikaciju koja ukazuje da je Džihadista Džon, inače rođen u Britaniji i poreklom iz Londona, već nekoliko dana u Libiji.

Emvazi se nije pojavio ni u jednom snimku Islamske države (ISIL) od januara kada je prikazan kako odrubljuje glavu japanskom novinaru Kenji Gotu. Pre toga je prikazan kako ubija američke novinare Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa, kao i britanske humanitarne radnike Dejvida Hajnsa i Alana Heninga a ti jezivi snimci su šokirali svet.

- Mislimo da je ovo taktički potez Islamske države da skloni Emvazija od očiju javnosti - rekao je američki obaveštajac koji je želeo da ostane anoniman listu "Sandej ekspres". On tvrdi da Emvazi ima veze sa podzemnom terorističkom ćelijom u Đusberiju u Jorkširu, rodnom gradu Talhe Asmal, britanskog najmlađeg bombaša samoubice. Sedamnaestogodišnja Asmal je prema izveštajima ranije ovog meseca poginula u napadu Islamske države u Iraku.

- Emvazi i njegove britanske kolege u Islamskoj državi su odigrale vodeću ulogu u pretvaranju ove terorističke ćelije u kontrolnu ćeliju čiji članovi izgelda više imaju ulogu duhovnih vođa i obezbeđuju logistiku nego što su aktivno ukljuceni u akcije - rekao je američki izvor. On kaže da službe iz operativnih i strateških razloga prate osobe povezane sa Emvazijem umesto da ih odmah uhapse, a da su neki članovi spremni i da sarađuju.

Emvazijev pravi identitet otrkili su novinari Vašington posta Suad Meknet i Adam Goldman u februaru, posle višemesečnih nagađanja o kome je reč.

2024 © - Vesti online