Utorak 23.06.2015.
12:30
Vesti

Pokajnica za kuma

wikipedia.org/Sstruja
Crkva i manastir Pokajnica datira iz 1818. godine

Predanje kaže da je on crkvu sazidao u znak pokajanja što je, po nalogu kneza Miloša Obrenovića, učestvovao u ubistvu svoga kuma Karađorđa Petrovića, koji se 1817. godine vratio u Srbiju i bio ubijen u Radovanjskom lugu. Ova crkva je jedna od većih crkava-brvnara, sa osnovom u obliku izduženog broda, sa višeugaonim završecima na oba kraja.

Sastoji se iz trema, priprate, naosa i oltarskog prostora. Krov je strm i pokriven šindrom, dvoja vrata nalaze se na zapadnoj i severnoj strani. U unutrašnjosti dominira drveni ikonostas iz vremena gradnje crkve, sa ikonama iz raznih vremena. Kao vredno kulturno dobro pod zaštitu države stavljena je 1948. godine, a za kulturno dobro od izuzetnog značaja proglašena je 1979. godine.

Iz smederevskog kraja poznate su još i crkva Sv. Petra i Pavla u Lozoviku podignuta oko 1830. godine i crkva Svete Trojice u Selevcu. U crkvi brvnari u Selevcu još se drže bogosluženja za žitelje tog sela koji nemaju drugu crkvu.

Najviše crkvi brvnara u Srbiji potiče sa početka 19. veka, ali način njihove gradnje potiče iz davne prošlosti. I, dok je u Evropi razvoj crkvene arhitekture vodio ka monumentalnim zdanjima, dotle su u porobljenoj Srbiji graditelji pravoslavnih crkava morali da obnavljaju prvobitne oblike, davno zaboravljene u Evropi.

2024 © - Vesti online