Utorak 23.06.2015.
10:39
Tanjug

Cipras: Sada je lopta u dvorištu evropskih institucija

Reuters
Grčka rekla svoje, sad je Evropa na redu: Aleksis Cipras

- Lopta je u dvorištu evropskih vlasti. Naš predlog je prihvaćen kao osnova za diskusiju od strane institucija - rekao je Cipras misleći na grčke poverioce - Evropsku komisiju, Evropsku centralnu banku i Medunarodni monetarni fond.

Prema njegovim rečima pregovori će biti nastavljeni u naredne dva dana.

- Ne želimo polovičan dogovor koji bi bio samo za ograničeni period. Želimo kompletano i održivo rešenje - rekao je Cipras novinarima posle samita evrozone u Briselu.

Novi grčki premijer, Cipras koji je izabran u januaru ove godine odbio je zahteve međunarodnih kreditora za dalje mere štednje u zamenu za puštanje dodatnih finansijskih sredstva kako bi se izbegla nesposobnost ispunjavanja finansijskih obaveza prema MMF-u 30. juna.

- Po prvi put teret neće biti na (grčkim) radnicima i penzionerima. Štitimo porodice srednje klase i po prvi put će teret ležati na onima koji mogu da plate, tako da konačno možemo da izađemo iz ove krize koja nas pogođa u poslednjih pet godina - rekao je Cipras.

Lideri evrozone naveli su posle hitnog samita u Briselu da se "konačno pomera nešto u dogovoru sa Grčkom, ali da još ima posla da se obavi", prenela je agencija AFP.

Novi sastanak u sredu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da će se ministri finansija evrozone ponovo sastati u sredu, kako bi postigli konačan dogovor o izlasku Grčke iz krize, uoči samita lidera EU u četvrtak.

- Premijer Grčke Aleksis Cipras i institucije radiće sada zajedno, kako bi evrogrupa mogla da u sredu uveče postigne rezultate, koji će biti predstavljeni u četvrtak - rekao je Tusk posle hitnog sastanka ministara evrozone u Briselu.

Predsednik Francuske Fransoa Oland rekao je da EU i kreditori napreduju u razgovorima sa Grčkom oko dogovora za izlazak te zemlje iz krize, što bi moglo biti urađeno u sredu, pred sastanak lidera EU.

- Idemo ka sporazumu - rekao je Oland posle sastanka.

- Još ima posla da se uradi... Mora biti učinjen svaki napor pred sastanak ministara evrozone u sredu, ali rešenje je na vidiku - rekao je Oland, a preneo AFP.

Grčka vlada je predala spisak mera koje bi preduzela, a koje, kako je ocenjeno na sinoćnjem sastanku, predstavljaju dobru osnovu za postizanje dogovora.

Još dosta posla da se uradi

Nemački kancelar Angela Merkel rekla je novinarima da još treba uraditi dosta teškog posla i da Grčka mora da ostane u evrozoni. Ona je istakla da Grčka neće morati da otplaćuje velike delove duga u mnogim narednim godinama.

U pismu šefu Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru u koji je AFP imao uvid, premijer Grčke Aleksis Cipras je naveo da Grčka planira primarni budžetski suficit, u koji se ne računaju izdvajanja za otplatu dugova, od jedan odsto BDP-a za ovu godinu i dva odsto za 2016. godinu.

Direktorka MMF-a Kristin Lagard je na posebnoj konferenciji za novinare u Briselu rekla da još treba dosta toga uraditi u narednih 48 sati.

Ona je dodala da su novi predlozi Grčke detaljniji, ali da nisu u potpunosti u skladu sa onim o čemu se razgovaralo.Isti stav deli i predsednik evrogrupe Jeren Dijselbom, koji smatra da je ostalo još dosta toga da se uradi.

2024 © - Vesti online