Utorak 23.06.2015.
12:30
S. Ban

Nestanak Tripoljana

wikimedia.org/CristianChirita
Ovako je izgledalo naselje Tripoljana

Smatra se da je reč o prvoj urbanoj civilizaciji u Evropi. Prostirala se na tlu današnje Ukrajine, Moldavije i Rumunije.

Na svakih 50 ili 80 godina su spaljivali celo naselje i ponovo ga gradili na istom mestu. Razlozi za ovaj ritualni čin nisu utvrđeni. Postoje teorije da je to povezano s položajem Meseca koji je na svakih pet decenija najbliži Zemlji. Njihova naselja su bile nepravilnog oblika, kuće su bile građene od drveta, gline i pruća.

Žene vodile glavnu reč

Vladao je matrijarhat, žene su bile glave porodice. Bavile su se poljoprivredom, pravile posuđe, odeću. Muškarci su bili lovci, izrađivali su oruđe i vodili brigu o domaćim životinjama. Klanjali su se Majci boginji, simbolu plodnosti.

Na osnovu ostataka grnčarije pronađene su slike koje opisuju njihovo viđenje sveta. Verovali su da se svet sastoji od tri nivoa. Na najvišem nivou nalazila se nebeska voda čuvana od zmija, na srednjem nivou bili su nebo i bogovi, a na najnižem nivou nalazili su Zemlja i ljudi na njoj.

Bili su veliki poštovaoci zmija i Meseca i upravljali su se po njegovom kretanju. Osim zmije, poštovali su bika koji je za njih bio simbol snage, plodnosti i neba. Ne postoji objašnjenje za njihov nestanak. Neki naučnici smatraju da su nestali zbog klimatskih promena, odnosno ogromnih suša na prostoru današnje Evrope.

2024 © - Vesti online