Ponedeljak 22.06.2015.
19:35
Srna

"U Srebrenici je bio zločin, a u Oluji genocid"

Medija Centar Beograd
Traži da Skupština Srbije donese rezoluciju i o Srbina prognanim iz RSK: Milojko Budimir

- U Srebrenici se desio zločin, jer zarobljenici se ne smeju ubijati, to je bio zločin iz osvete, ali nije i genocid ako se pravno gleda definicija genocida. Srebrenica je nekome trebalo da posluži da bi se opravdao pravi genocid koji se desio nepun mesec dana posle zločina u Srebrenici, kada je u akciji hrvatske vojske i policije Oluja prognano skoro celokupno stanovništvo sa područja Krajine - rekao je Budimir.

On je u pisanoj izjavi medijima, u rekaciji na najavu rezolucije o Srebrenici u SB UN naveo da je u Oluji ubijeno više od 2.000 civila i uništeno oko 40.000 srpskih kuća, potpuno spaljeno 380 srpskih sela, opljačkan i uništen najveći deo privatne imovine.

- Ostaje pitanje kakva je u svemu tome bila uloga UN u čijoj je nadležnosti bila Srebrenica kao demilitarizovana zona. I prostor RSK bio je pod zaštitom UN koje nisu bile na nivou zadatka da zaštite Krajiške Srbe i njihovu imovinu, nego su ih prepustiti na milost i nemilost hrvatskim vojnim i policijskim snagama - naveo je Budimir.

- Zato očekujemo da Velika Britanija ili neka druga država članica Saveta bezbednosti UN predloži rezoluciju kojom bi se sankcionicali svi zločini koje je počinila Hrvatska nad svojim sugrađanima srpske nacionalnosti i konačno osudili počinioci tih zločina – dodao je on.

Kako kaže, izbeglim i prognanim Srbima iz Hrvatske teško je bilo objasniti zašto je još u toku 2010. godine, u skupštini Srbije "selektivnim donošenjem Dekleracije o Srebrenici došlo do sramnog razdvajanja žrtava".

On smatra i da je pomirenje naroda na zapadnom Balkanu izuzetno važno, ali mora da bude zasnovano na naučno utrđenoj istini o svemu što se dešavalo u prošlosti, kako se sukobi nikad više ne bi ponovili.

- To bi, svakako trebalo da dovede i do odustajanja od propagandnog mita o domovinskom ratu u Hrvatskoj, kao i do toga da se Oluja više ne slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, jer je u njoj, kao i Bljesku i drugim operacijama, etnički očišćen srpski narod iz krajeva u kojima je vekovima živeo - dodao je Budimir.

Asocijacija se, naveo je, duže vreme, zalaže da se održi rasprava u Skupštini Srbije kako bi se donela Rezolucija o statusu izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske u kojoj bi se definisala statusna pitanja koja se odnose na Srbe u Hrvatskoj i koju bi trebalo uputiti Evropskom parlamentu i drugim organima Evropske unije.

2024 © - Vesti online