Ponedeljak 22.06.2015.
22:44
B. Grujić - Vesti

Vojvođanski Taraš, evropsko selo roda

Z. Dedić
Rode već imaju mlade u gnezdima

Profesor zrenjaninske gimnazije Slavko Đurin organizovao je biciklističku ekspediciju sa svojim đacima da posete gnezda roda na obali Tise. Među njima su i Mara i Prvoje, par koji je već godinama u Tarašu ima svoje porodično gnezdo.

Inače, ove godine u Srbiji je registrovano 1.300 parova belih roda. Ovih selica ima najviše u Vojvodini, a selo Taraš kod Zrenjanina proslavilo je po drugi put Dane roda, jer je prvo u Srbiji po broju roda na jednom mestu.

- Već skoro tri decenije roda je simbol i zvanični znak ovog sela kod Zrenjanina. Ja sam ovde već domaćin u Tarašu, mesto je s pravom proglašeno za utočište roda u Evropi - kaže Đurin.

Zrenjaninski gimnazijalci u biciklističkoj ekspediciji

Tarašani su osnovali svoje udruženje koje se brine o rodama, izgradili su bezbedne nosače za gnezda, a najvažnije, vode računa o životnoj sredini i okruženju kao prirodnom staništu ovih ptica. Rode imaju obilje hrane u okolini i ponašaju se kao pravi kućni ljubimci, slobodno se šetaju po ulicama i baštama. Meštani se raduju svakom 8. martu jer se tog dana već nekoliko godina u selo vraća prva roda.

Aleksandra Marovac Cucić, iz Udruženja građana Taraške rode, u ime zvaničnog domaćina, naglasila je da postoji podsticaj da se u Tarašu uradi još mnogo više, da ideje postoje, a sve naravno za dobrobit roda. Taraš će postati značajna turistička destinacija, naročito zanimljiva deci, ali i svim zaljubljenicima u prirodu i ptice.

- Taraš je banatsko selo pored Tise, ima manje od 1.000 žitelja, a predivno je bilo videti dvostruko više ljudi na manifestaciji drugog vikenda juna, jer se tada u gnezdima već može videti mladi, novi naraštaj - kaže Aleksandra.

Pored ove kolonije belih roda, u blizini sela nalaze se dva para crnih roda, što je veoma retko u ovim krajevima.

Prevoz skelom

Selo je celom dužinom na Tisi, a prostor između sela i Tise pokriven je vinogradima. Skela je još jedna atrakcija sela. Ona je za Tarašane prevozno sredstvo koje ih vozi do njihovih njiva na bačkoj strani, a za sve ostale je pravi doživljaj. Selo nikada nije imalo industriju, a dovoljno je daleko od svih zagađivača u okolini, zbog čega je pravi ekološki raj.

2024 © - Vesti online