Ponedeljak 03.05.2010.
22:19
Vestionline

Zabrana svinjetine u bosanskim avionima

Poslovnom politikom "BH erlajnza", koja je u većinskom vlasništvu Federacije BiH, iznenađeni su i nadležni organi, posebno zvaničnici iz reda srpskog i hrvatskog naroda, koji smatraju nedopustivim ovakvo ponašanje uprave aviokompanije.

Predsedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije parlamenta BiH Branko Dokić ocenio je neprimerenim prilagođavanje načina posluživanja u avionima tradiciji samo jednog naroda, budući da tim avionima putuju i pripadnici drugih religija.

Usluga na šerijatski način: BiH erlajnz
 

"Takva praksa, osim što nije usklađena sa evropskim vrednostima, nije primerena ni nekim islamskim zemljama, poput Turske, s obzirom na to da se u kompanijama tih zemalja bez problema toči alkohol. Očigledno da pojedinci u Sarajevu od tog grada nastoje napraviti veći Teheren od Teherana", smatra Dokić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović kaže da vlasnik kompanije ima pravo da uspostavlja pravila ponašanja unutar firme, ali s obzirom na specifičnosti BiH, takva rešenja ne idu u prilog ostala dva naroda.

"Civilizacijski je da se omogući da građani imaju isti tretman, ako već koriste istu aviokompaniju. Neću da verujem da je to još jedna poruka građanima RS kako treba da se ponašaju, ali mislim da bi bilo mnogo bolje da je to drugačije rešeno", kaže Čubrilović.

Đorđe Ratkovica, direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, rekao je da bi bilo korektno da se putnicima ostavi mogućnost da izaberu koje će jelo naručiti.

"Naš domen jeste bezbednost letenja, a marketing neke kuće nije stvar ove direkcije. Austrija donedavno nije imala nikakvu poslugu hrane, pa je to izmenila. To su stvari kompanija, ali marketinški sasvim sigurno nije popularan potez `BH erlajnza`" , ističe Ratkovica.

2024 © - Vesti online