Ponedeljak 22.06.2015.
10:58
Tanjug

Bombom na avganistanski parlament, povređeno 18 civila

Reuters
Specijalci ispred avganistanskog paramenta posle ekslozije 

- Napad je sada završen. Sedam napadača koji su učestvovali - jedan koji je aktivirao automobil-bombu u blizini zgrade parlamenta i šest ostalih su ubijeni od strane bezbednosnih snaga pošto su ušli u obližnju zgradu - potvrdio je portparol zamenika ministara unutrašnjih poslova Nadžib Danski za agenciju AFP.

Televizija je uživo emitovala dešavanja iz zgrade parlamenta u zapadno delu Kabula, kada je eksplozija odjeknula i poslanici počeli da, na brzinu, napuštaju zdanje, prenela je agencija Rojters.

- To je bila jaka eksplozija koja je potresla zgradu i razbila prozore. Mi smo sada na sigurnom - potvrdio je parlamentarac Šukrija Barekzai, dok je drugi naveo da je nekoliko povređeno od razbijenog stakla i da je do eksplozije došlo malo pošto je stigao Masum Stanekzai. Potvrđeno je da je on novi ministar odbrane - mesto koje je bilo upražnjeno devet meseci, dodaje agencija AP

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Sedik Sediki rekao da je napad počeo sa autobombom, koja je eksplodirala u blizini ulaza u zgradu, da bi zatim naoružani napadači pokušali da izvrše upad, ali su ih potisnule snage bezbednosti i oni su se sklonili u obližnji objekat u izgradnji.

Policija opkolila mesto gde se skrivaju naoružani napadači. Sediki je potvrdio da su talibani preuzeli odgovornost za "samoubilački bombaški napad izvan parlamenta".

Napadi ekstremista u Kabulu su brojniji u poslednja dva meseca posle zatišja početkom godine, pošto prestonica od 3,5 miliona stanovnika nikada nije bila mirna, od kada je SAD svrgnuo islamski talibanski režim 2001. godine.

2024 © - Vesti online