Ponedeljak 03.05.2010.
18:48 >> 19:40h
Tanjug

Slovačka demantuje postojanje plana za Kosmet

Demantuje ga sopstvena država: Miroslav Lajčak


 

Stano je na taj način demantovao pisanje novosadskog "Dnevnika", koji je, u okviru intervjua sa šefom slovačke diplomatije u subotu, objavio da Lajčak ima pripremljen plan kako da se rešava pitanje odnosa Srbije i Kosova i Metohije posle mišljenja Međunarodnog suda pravde.

"Ministar Lajčak nema nikakav poseban plan za Kosovo. On se distancira od onoga što je napisano u listu 'Dnevnik' i podvlači da su njegove ocene i odgovori u intervjuu tom listu pogrešno interpretirani", naveo je Stano.

Dnevnik: Dobro smo protumačili Lajčakovu izjavu


Redakcija "Dnevnika", u saopštenju dostavljenom Tanjugu, navodi da je "prevela" Lajčakovu izjavu da "ima ideju" u stav da "ima plan", ali tvrdi da je ispravno protumačila poruku šefa slovačke diplomatije.

 

"Dnevnik" saopštava da je pitanje bilo: Kako misli (Lajčak) da bi mogla da bude iskorišćena odluka MSP za pokretanje procesa i koje bi ime imalo taj proces, s obzirom na to da oni koji su priznali Kosmet ne žele da se pregovara o statusu, a s druge strane Beograd želi da pregovara, pre svega o statusu i da li ima ideju u glavi koja bi forma dijaloga mogla da vodi ka rešenju.

 

Lajčak je, citira novosadski list u saopštenju, odgovorio: "Naravno da imam ideju, ali ne želim da je objavljujem, ovako, preko medija. Mogu da kažem da nam je potrebna regionalna dinamika i komunikacija o praktičnim stvarima koje će omogućiti da čitav region napreduje".

Portparol MIP Slovačke takođe je rekao da nema nikakve informacije o tome da bi 10. maja Kosmet trebalo da bude na dnevnom redu na sastanku u Briselu, kako je naveo novosadski list.

Prema njegovim rečima, Lajčak je u pomenutom intervjuu govorio o unapređenju situacije na KiM i nedavnoj poseti Kosmetu.

Kako je precizirao Stano, Lajčak je rekao da će slovački predstavnici o Kosmetu razgovarati samo u okviru EU i da neće izlaziti sa nekim posebnim planom.

Ministar je ponovio stav zvanične Bratislave da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine.

2024 © - Vesti online