Ponedeljak 22.06.2015.
02:13
D. N. Petrović - Vesti

Srebrenica uzdrmala N. Pazar: Traže sankcije za negiranje genocida

Reuters/D.R.
Rezolucija o Srebrenici uzdrmala sve

U Predlogu tog dokumenta, osim najoštrije osude "genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i negiranja genocida" od države Srbije se traži da donese zakon kojim će se sankcionisati negiranje tog genocida. Traži se i da se 11. jul proglasi Danom sećanja na šehide (nedužne žrtve) genocida u Srebenici.

Rezoluciju su na početku rasprave podržali i odbornici SDP-a koji sa SNS-om čine većinu, međutim, pred usvajanje dokumenta, dvojica Srba, odbornika SNS-a, napustila su sednicu, pa je vladajuća koalicija ostala bez većine, a Skupština bez kvoruma. Zasedanje je prekinuto, SDP je nekako, dolaskom jednog odbornika od kuće, uspeo da obezbedi kvorum.

Međutim, kada se očekivalo da će rezolucija konačno proći, šef odborničke grupe ove stranke dr Muamer Bačevac objasno je da se usvajanje odlaže za 6. jul. Naglasio je da "nije primereno da se tako bitna odluka donosi kao dopunska tačka dnevnog reda i da je najpre potrebno da se obave konsultacije sa predstavnicima novopazarskih Srba, kako bi i oni glasali za".

Beograd na vezi

U pauzi sednice usijali su se telefoni jer su o svemu obavešteni čelnici SDP-a i SNS-a u Beogradu. Pretila je opasnost da se eventualni raspad koalicije ove dve stranke u Novom Pazaru negativno odrazi i na koaliciju na državnom nivou.

2024 © - Vesti online