Ponedeljak 22.06.2015.
00:11
S. M. Tomić - Vesti

Američki radioaktivni kontejner

Tanjug/AP

Na mestu gde su živeli duhovi Indijanaca uskoro će biti smetlište radioaktivnog otpada iz 126 nuklearnih elektrana u Americi iako Nevada nema nijednu. Nacionalna naučna akademija još 1957. preporučila je saveznoj vladi da je najbolji način da se reši nuklearnog otpada tako što će ga gurnuti među stene duboko pod zemljom.

Zakon o nuklearnom otpadu donesen je 1982. i napravljen je plan za pronalaženje i izgradnju podzemnog skladišta. Vlada Ronalda Regana izabrala je tri potencijalna mesta u državama Vašington, Teksasu i Nevadi.

Neslavan izbor konačno je pao na Nevadu, a izgradnja skladišta počela je 2002. godine. Izgrađen je tunel dug 7,5 km, a otpad će biti raspoređen na 1.150 hektara, duboko ispod planine. Određen je i datum otvaranja skladišta nuklearnog otpada - 31. mart 2017. godine.

Nekoliko kongresmena obišlo je skladište i provozalo se tunelom kroz planinu Juku, čije se vulkanske stene smatraju najdugotrajnijim za čuvanje radioaktivnog otpada. Problem predstavlja što se planina nalazi na trusnom području, pa ekolozi upozoravaju da se mogu zagaditi podzemne vode. Ne zna se tačno koliko je potrebno čuvati ovaj otpad pre nego što se razgradi, procenjuje se najmanje 100.000 godina.

Na planini Juki ne žive ljudi još od 1987. godine, a dve trećine žitelja Nevade smatraju ovu odluku krajnje nepravednom. Guverner Nevade Brajan Sandoval poručio je pristalicama ovog projekta da malo predahnu jer ne postoji način da se Nevada nagovori da prihvati radioaktivno đubre iz cele države.

Zbog kašnjenja u izgradnji nuklearne elektrane u SAD

skladište otpad u posebnim cisternama od nepropusnog čelika i betona. Zasad postoji 75 stranica u 33 američke države koje čuvaju radioaktivni otpad.

2024 © - Vesti online