Nedelja 21.06.2015.
13:30
Tanjug

"Članstvo Srbije u NATO preduslov regionalne stabilnosti"

youtube.com
"Navija" da uđemo u NATO: Čedomir Jovanović

Jovanović, koji je juče u Podgorici prisustvovao Kongresu Demokratske partije socijalista (DPS), na pitanje da li smatra da će Srbija u narednom periodu promeniti stav i razmotriti opciju izdizanja odnosa sa Alijansom iznad partnerskih, odgovorio je potvrdno.

- Naravno da hoće, za tri, pet ili deset godina Srbija će o svom odnosu sa NATO-om govoriti jednako drugačije kao što sada govori o svom odnosu sa Crnom Gorom ili Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, ili recimo u stavu o Srebrenici - kazao je Jovanović agenciji MINA, saopštio je LDP. Prema njegovim rečima, Srbija, za razliku od Crne Gore, pravi grešku, jer ne postoji dovoljno definisan stav o pojedinim ciljevima.

- Vreme je resurs i dok mi dajemo pogrešne odgovore ovaj svet ide sve dalje od nas. Mi sada moramo imati sposobnost da kažemo da je preduslov regionalne stabilnosti zapravo članstvo Srbije u NATO-u - rekao je Jovanović.

Kako je kazao, članstvo Crne Gore samo će to dodatno istaći.

- Od toga ne treba bežati. Jasno je da nema ekonomskog razvoja, niti održivog života bez mira. Smatram, a to i vreme potvrđuje, da je u ovom trenutku NATO jedina institucionalna garancija za mirno rešavanje sporova koji su oduvek postojali među nama i koji su nas po pravilu gurali u sumnjive sukobe u kojima smo unistavali i jedni druge i sami sebe - objasnio je Jovanović.

Komentarišući odnose Srbije i Crne Gore gotovo deceniju nakon crnogorskog referenduma za nezavisnost, Jovanović je kazao da je Srbija tada pogrešila, jer je tražila šansu u aranžmanu koji nije bilo u skladu sa potrebama Crne Gore. Prema njegovim rečima, to je bila nerazumna ideja očuvanja zajednice Srbije i Crne Gore i neopravdani strah od dogovora koji bi Srbiji i Crnoj Gori doneo nezavisnost.

2024 © - Vesti online