Subota 20.06.2015.
20:52
Vestionline

Ona više nije ugrožena vrsta: Potpuno je izumrla

Reuters
Ovo nije istočna već njen rođak - severna puma. Fotografiju istočne pume nemamo pošto je u prirodi više nema

USFWS (US Fish and Wildlife Service) će posle četvorogodišnjeg većanja istočnu pumu ukloniti sa liste ugroženih vrsta na kojoj se nalazila poslednje 43 godine. Ova velika mačka koja je nekada nastanjivala delove Severne Amerike, od Kanade do Južne Karoline, više neće biti pod zaštitom zakona koji štiti ugrožene vrste.

Pume, zajedno sa svojim rođacima panterima, nekada su bile najrasprostranjenija vrsta sisara na zapadnoj hemisferi, ali su proterane sa čak dve trećine prostora koji su nastanjivale. U SAD postoji još oko 30.000 planinskih lavova, a panter sa Floride takođe se nalazi na listi ugroženih vrsta i ima ih manje od 100 primeraka.

Istočna puma poslednji put viđena je 1938. godine, kada ju je ubio lovac iz Mejna. Pre toga viđena je u Nnju Braunsviku u Kanadi, šest godina ranije. Za istrebljenje ove vrste zaslužni su evropski doseljenici koji su najveći broj puma poubijali kako bi zaštitili svoje porodice i stoku.

Za istrebljenje je jednim delom kriva i seča šuma koja je do istrebljenja dovela i najveću lovinu istočne pume - belorepog jelena.

2024 © - Vesti online