Subota 20.06.2015.
20:46
Tanjug

Rusija: EU kažnjava Krim zbog svog izbora

Reuters/B.R.
Rusija podseća Evropu da su Krim i Sevastopolj sada njeni

Ministarstvo navodi da su Krim i Sevastopolj sastavni deo Ruske Federacije i ističe da je "vreme da se to prihvati kao činjenica koja ne može biti promenjenja metodama ekonomskih i političkih ucena".

"Smatramo da je svaka diskriminacija građana Krima i Sevastopolja iz političkih ili teritorijalnih razloga apsolutno neprihvatljiva", kaže se u saopštenju.

Evropski savet je u petak objavio saopštenje u kom je objavljen produžetak restiriktivnih mera protiv Krima i Sevastopolja do 23. juna 2016. godine. Rusko ministarstvo ističe da ove restrikcije "ne predstavljaju ništa drugo nego pokušaj EU da krazni stanovnike polustrva koji su se slobodnim izborom na referendumu odlučili za pripajanje Rusiji".

EU je u petak odlučila da produži ekonomske sankcije Rusiji za još godinu dana. Sankcije, koje su uvedene zbog ruske aneksije Krima, trebalo je da isteknu 23. juna ove godine.

Zabrana se odnosi na uvoz robe poreklom sa Krima i Sevastopolja u EU, investiranje u te regione, obustavu turističkih putovanja i na izvoz opreme za eksploataciju gasa i nafte, kao i uređaja za telekomunikaciju.

Sankcije Rusiji koje su paralelno uvedene zbog podrške pro ruskim snagama u Ukrajini još ranije su produžene do januara 2016. Kao i u ranijim prilikama, odluka o produženju sankcija donesena je uz saglasnost svih 28 članica EU.

2024 © - Vesti online