Subota 20.06.2015.
15:17
Srna

"Muslimani su počinili genocid u Podrinju... Besmislena opravdanja Vlade"

Reuters
Jedna od razlika: "Kada je ušao u Srebrenicu, Ratko Mladić je pustio žene i decu da odu u Tuzlu, dok su muslimani prilkom zauzimanja teritorija ubijali sve odreda i bezobzirno"

Subotić je u izjavi Srni rekao da je činjenica da je komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić kada je ušao u Srebrenicu pustio žene i decu da odu u Tuzlu, dok su muslimani prilkom zauzimanja teritorija ubijali "sve odreda i bezobzirno", te istakao da oni koji čine genocid ubijaju žene kao nosioce vrste.

- To je razlika koja njihov zločin odvaja od srpskog zločina, a ako je reč o zločinu koji treba osuditi, to treba da ima univerzalnu dimenziju - rekao je Subotić, povodom rezolucije o Srebrenici koju priprema Velika Britanija.

On je istakao da je obrazloženje o tome da zločine u Srebrenici treba univerzalno posmatrati, dao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Dodik je to sjajno obrazložio kada je rekao da bi zločine oko Srebrenice trebalo univerzalno posmatrati, jer je činjenica da Srbi imaju spisak od 3.500 ljudi koji su stradali i oko 49 potpuno uništenih sela u Podrinju. Ali zapadni saveznici ne gledaju tako i rezoluciju o Srebrenici predstavljaju tako da ona ima geopolitički smisao - rekao je Subotić i naglasio da za razliku od Srba koji imaju neoborive dokaze, muslimani licitiraju svojim žrtvama.

- Oni nemaju dokaze o 8.000 stradalih. Mnogi istraživači tvrde da je broj stradalih oko 2.000. Oni su u Potočarima sahranjivali one koje su iskopali u Glamoču i na drugim lokacijama samo da bi došli do te brojke - rekao je Subotić.

"Iz Vlade dolaze besmislena opravdanja"

On je istakao da je sada očigledno da Srbija nije spremna da od Rusije zatraži da u UN stavi veto na rezoluciju i ocenio da iz Vlade "dolaze besmislena opravdanja" da navodno Moskva neće staviti veto zbog Beograda već zbog svojih interesa i da bi korištenje tog mehanizma dovelo Srbiju u jednu nezgodnu poziciju jer bi izazvao dalje pritiske Zapada.

- To je jedno sasvim besmisleno opravdanje koje ne stoji, jer se tako istrajava na tezi da je Srbija opredeljena ka EU integracijama i da sad Rusija to remeti. Ispada da Rusija koja je više puta stavljala veto kvari sada te naše odnose i našu svetlu budućnost - smatra Subotić i dodao da su to potpune besmislice, koje govore o spoljnopolitičkoj dezorjentaciji Srbije.

Rezolucijom skreću fokus sa neuspeha u Ukrajini

On smatra da rezoluciju o Srebrenici treba gledati i iz ugla saznanja da su SAD doživele neuspeh u Ukrajini, kao i celi Zapad koji je Rusiji uveo sankcije zamenjujući teze.

- Oni žele u stvari da žarište prenesu na Balkan i demontiraju sve vlade koje su proruski opredeljene i orjentisane. To je slučaj u Makedoniji sa (premijerom Nikolom Gruevskim). To bi isto uradili i sa predsednikom Srpske Dodikom da nije na jedan ovako sjajan način uspostavio veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - smatra Subotić.

"Spasava nas Dodik"

- Tako da nas sad spasava predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je očito otvoreno zatražio od ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da stane na stranu Srbije i onemogući da se usvoji jedna takva sramna, besmislena, antisrpska rezolucija, koja ne samo da ne doprinosi pomirenju, već produbljuje jaz i ima dalekosežne geopolitičke posledice - rekao je Subotić.

Prema njegovim riječima, u pozadini pokretanja rezolucije je to što zapadni faktori nisu zadovoljni ishodom rata za ono što se zove "jugoslovensko nasleđe" i, stoga, nastoje da obuzdaju srpsku geopolitiku.

- Znaju da Srbi, sa jedne strane, prirodno teže ujedinjenju, a, sa druge, su im nepouzdani jer predstavljaju neku vrstu ruskog faktora na Balkanu - rekao je Subotić.

On kaže da Zapad želi da vrše dalju redukciju srpskog državnog prostora i ukazuje da je u stvari sada na redu Republika Srpska.

- Na redu je Srpska. Još je Ričard Holbruk poručivao da je pravljenjem srpskog entiteta u BiH napravljena greška i da je treba ispraviti tako da se srpski činilac svede na Beogradski pašaluk, a sve ostalo da se prepusti tuđem - hrvatskom, bošnjačkom, crnogorskom, nesrpskom faktoru, odnosno satelitskim državicama čija je osnovna svrha geopolitičko gušenje Srbije - naveo je Subotić.

2024 © - Vesti online