Nedelja 21.06.2015.
05:30
Telegraf

Kako da postanete odličan programer

fixitritepc.wordpress.com
Iskoristite ove savete i izbegnite nervozu

Dobar kod treba da je održiv, da može ponovo da se koristi i testira. Pred vama su neki od saveta za to kako vi ili vaš tim možete lakše da se nosite sa raznim zadacima i da obavljate posao brže i efikasnije.

1. Koristite standarde u kodiranju

Lako je napisati loše, neorganizovane kodove, ali takve kodove je vrlo teško održavati. Dobar kod obično prati neki standard, konvencije, formatiranje itd. Takvi standardi su dobri, jer se njima determinišu stvari, što je vrlo korisno onima koji kod čitaju kasnije, ali i samoj osobi koja je kod napisala.

Naravno, možete da napravite i sopstvene standarde, ali je bolje da se za početak držite nekog od šire prihvaćenih standarda. Primera radi, kako bi PHP zajednica prevazišla poteškoće koje nastaju usled korišćenja različitih standarda, osnovana je grupa koja će se baviti uvođenjem preporučenih standarda u PHP zajednici – Framework Interoperability Group (FIG), sastavljena  od vodećih ljudi iz zajednice. Usvojena su tri dokumenta koji definišu preporučene standarde (PHP Standards Recommendations):  PSR-0, PSR-1,PSR-2 i PSR-3.  Na taj način olakšan je rad u timu, tako da svi članovi mogu lako da se prilagode.

2. Pišite smislene komentare

Pisanje komentara od ključnog je značaja. Možda nećete znati da ih cenite sve dok ne ostavite svoje predugačke skripte na nekoliko dana, a onda im se vratite i pokušate da ih rastumačite. Korisni komentari učiniće život lakšim i vama i onima koji posle vas budu morali da održavaju taj kôd.

Pišite smislene, pojedinačne komentare za nejasne linije; napišite cele opise parametara i funkcionalnosti za funkcije i metode. Ne treba ići u krajnost i komentarisati svaku liniju koda. Posebno ne treba komentarisati linije koda koje su sasvim jasne i bez komentara. Ako je bloku kodova potreban komentar, onda odvojite vreme za ti da taj komentar bude kvalitetan i da onome ko ga čita pomogne da razume šta je njegova svrha. Ne zaboravite da redovno revidirate i obnavljate komentare.

3. Bez refaktoringa nema kvalitetnog razvoja

Refaktoring je dobra navika pravih programera – to je restrukturiranje postojećeg koda na fragmente koje je lakše razumeti i održavati, bez promene njegovog ponašanja. Bilo bi dobro da refaktoring radite svakog dana, jer inače vaš kod neće ostati dobar i funkcionalan. Refaktoring čuva vaš kôd i pomaže mu da ostane zdrav, lep i čitljiv.  

U poslu, menadžeri će vam često reći da nema vremena za refaktoring i kako morate da nastavite da razvijate nove funkcionalnosti, a da trenutne probleme na aplikaciji „zakrpite“. Ipak, vi ste programer i vaša je dužnost da refaktorišete kod, kad god je to potrebno. Ako je prošlo nedelju dana i vi vaš kod još niste refaktorisali, nemojte ni pomisliti kako ste počeli da pišete savršen kod. Istina je da što ste bolji programer, to ćete kod više refaktorisati.

4. Koristite smislena imena

Nikada ne koristite imena kao što su $ k, $m, $test za svoje promenljive. To može da napravi mnogo problema u budućnosti. Dobar kod bi trebalo da bude i smislen kada su u pitanju imena promenljive, funkcije / imena metoda i imena klase.

Neki dobri primeri smislenih imena jesu: $request, $dbResult, and $tempFile. Metode bi trebalo da budu deskriptivne i da rade isključivo ono što njihovo ime govori.

Ako ne možete u trenutku da smislite pravo ime za metodu, tražite savet od kolege, jer bi u timu trebalo da izgradite zajednički odnos prema imenovanju metoda i klasa. U početku će vam trebati više vremena za pravilno imenovanje metoda, ali će na kraju proces preći u automatizam.

Nemojte davati privremena imena metodama samo zato što u tom trenutku ne možete da nađete bolji naziv. Male su šanse da ćete se vratiti i izmeniti ime metode kao i sve njene pozive. Zato je u samom početku potrebno odrediti dovoljno dobar naziv koji odgovara metodi.

5. Izbegavajte globalne kodove

Izbegavajte korišćenje globalnih promenljivih. Globalne promenljive se često mogu pokazati kao problematične kada vaša aplikacija dostigne milione linija kodova. One mogu da prouzrokuju greške u programima koje se teško otkrivaju zbog promena vrednosti na raznim mestima u programu. Takođe, one zauzimaju memoriju sve vreme tokom izvršavanja programa, a ne samo onda kada su potrebne.

Ako se globalna promenljiva koristi u funkciji, ona postaje manje samostalna, jer se oslanja na promenljivu koja je definisana van nje.

Ukoliko želite uspešno da se bavite programiranjem, važno je da steknete praksu za najbolje pisanje kodova pomoću profesionalnih alata. Takođe je vrlo važno da ustanovite i poštujete određena pravila kako biste funkcionisali na najbolji način, bilo da kod pišete sami ili u timu.

Više o programiranju i efikasnom načinu da savladate pisanje kodova možete saznati ovde.

2024 © - Vesti online