Subota 20.06.2015.
13:42
Tanjug

Služen parastos jadovničkim žrtvama: Ustaše ubile više od 40.000 (uglavnom Srba)

Reuters
Ne sme se zaboraviti - ubijeni su na najsvirepiji način! (Foto: Ilustracija)

Parastos jadovničkim žrtvama služili su sveštenici Eparhije gornjokarlovačke i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve, prenela je RT RS.

Predsednik Udruženja građana "Jadovno 1941" Dušan Bastašić izjavio je da je Šaranova jama strašno mesto, kao i druge kraške jame na čijem se dnu nalaze posmrtni ostaci nevino stradalih srpskih mučenika. On je rekao da, nažalost, ni 74 godine nakon zločina još nisu ekshumirani i na dostojanstven način sahranjeni posmrtni ostaci jadovničkih žrtava.

Bastašić je rekao da još nema imena na spomen obeležju koje je nedavno podignuto na platou ispred Šaranove jame na Velebitu, jer to ne dozvoljavaju hrvatske vlasti. On je naveo da će se danas jedna grupa hodočasnika uputiti prema mestu, gde je bio logor Jadovno, dok će manji dio hodočasnika iz Karlobaga uploviti u uvalu Slana na ostrvu Pag, gde će biti služen parastos i postavljen osveštani krst za više od 8.000 pobijenih u paškom kamenjaru i utopljenih u moru paških vrata.

Parastosu su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srpske Miladin Dragičević, sekretar u Ministarstvu rada i boračko - invalidske zaštite Republike Srpske Slavko Perić, direktor Republičkog sekretarijata za vere Dragan Davidović, predsednik Srpskog demokratskog foruma u Hrvatskoj Veljko Džakula, te potomci žrtava iz Srbije, Srpske i regiona.

Obeležavanje Dana sećanja na Jadovno 1941. organizovali su Eparhija gornjokarlovačka i Udruženje građana Jadovno 1941.

U kompleksu logora smrti Jadovno, prema do sada prikupljenim podacima, koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.123 ljudi, uglavnom Srba.

2024 © - Vesti online