Subota 20.06.2015.
08:33
I. Kozarski - Vesti

Grad ubijene dece

Reuters/M.S.
Smrt kosi svakog dana

Njena porodica odlično zna ko je ubica. Kažu da je Anastasija poginula od dejstva naslepo 17. bataljona iz Kirovgrada, kojim komanduje pukovnik Aleksandar Šćerbin.

- Mogu jedino da se zahvalim borcima Armije Novorosije koji su izvezli telo Anastasije ispod kiše granata. Hitna pomoć odbila je to da uradi. Nisu smeli, a sramota je to, položili su zakletvu.

Koliko krvi naše dece treba da bude proliveno da bi zaustavili rat - pita Anastasijina rođaka.
Ona se obratila i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da pomogne Armiji Novorosije i otera ubice dece daleko jer posle svega više ne žele da žive u Ukrajini. Prekinuo je plač Anastasijine majke, a na groktanje artiljerije niko nije obratio pažnju. Kažu da su to samo kijevski tenkovi kod sela Šume i rudnika Južni.

Gorlovka je do rata imala oko 300.000 stanovnika, a na prvoj liniji fronta našla se u julu prošle godine posle povlačenja Armije Novorosije iz Slavjanska. Grad od tada živi u paklu i dva puta bio je potpuno opkoljen. Posle pobede nad snagama kijevskog režima kod Debaljceva u februaru, grad je deblokiran i humanitarna pomoć iz Rusije stiže nesmetano. Međutim, na severu su ostale jake ukrajinske snage koje se nijednog dana nisu obazirale na primirje potpisano u Minsku. Ukrajinska artiljerija ne bira čim i gde gađa. Česti su čak naleti višecevnih bacača raketa, i to punim paketima, od 40 do 120 projektila u nekoliko sekundi. Ukrajinci gađaju naslepo, čitave gradske kvartove, sa velike udaljenosti. O tome svedoči i činjenica da rakete padaju u pojasu od čak 1,9 kilometara.

Gorlovčani ginu gotovo svakodnevno, civili uglavnom, u potrazi za hranom i gorivom. Broj žrtava procenjuje se na nekoliko stotina, ali niko ne može da ih prebroji dok se ne uklone ruševine. Niko ne zna ni koliko dece ispod šuta čeka da bude sahranjeno.

Bitka zbog votke

Kijevske snage ne koriste primirje samo za ubijanje civila. U Slavjansku su u međusobnom obračunu ubijena četvorica vojnika. Mobilisani vojnik preko telefona se narugao kolegama iz Vazdušno-desantne brigade koji su na uvredu odgovorili vatrom iz svog raspoloživog oružja. Osim mrtvih, mediji su zabeležili i dvojicu ranjenih. U Armiji Novorosije kažu da su međusobni obračuni Ukrajinaca česti i da su uzrok - votka i svađa oko podele opljačkanog.

Dete je juče ukrajinski vojnik ubio i oko 200 kilometara od fronta, u Zaporožju. Anastasija Bobkova (8) nađena je mrtva i bez odeće koja se zatekla u kolima 34-godišnjeg manijaka, oženjenog i oca dečaka.

2022 © - Vesti online