Petak 19.06.2015.
14:42
Tanjug

NATO završava "Udar sablje": Spremni za napad na Rusiju?

Reuters
U vežbi učestvovalo preko 500 oklopnih vozila

Ova vežba nosi naziv "Udar sablje“ (Saber Strike) i održava se na teritoriji Poljske i pribaltičkih zemalja. 11 hiljada vojnika dolazi iz vojski članica zemalja NATO alijanse.

Na vežbi učestvuje 40 jedinica vazdušne tehnike i preko 500 oklopnih vozila iz raznih zemalja.

Od manevara je primetan morski desant pod oznakom "BALTOPS-15″, a koji uključuje 700 ljudi. U Baltičko more je pristiglo 49 brodova iz 15 zemalja. Alijansa je sprovela i obuku u Crnom moru i tu su učešće uzeli SAD, Kanada, Nemačka, Bugarska, Rumunija i Turska.

Ruski mediji ocenjuju da je ova velika vežba održana tik na granicama Rusije, te da, po svemu sudeći, na delu jeste "generalna proba“, a ističu i rečenicu iz saopštenja NATO komande koja glasi "vežba se održava po modelu pretnji sa istoka i juga“.

U svetlu najnovijih najava Pentagona da će razmestiti teško i raketno naoružanje u zemljama Baltika i Istočne Evrope, vežba poput "Udar sablje“ uz deklarisanu rečenicu o "pretnjama sa istoka i juga“, u očima ruske javnosti se doživljava kao još jedan pritisak i pretnja Zapada Rusiji.

U komandnim krugovima NATO alijanse se uveliko govori o skorom napadu na Rusiju, nedavno je izjavio Džon Šindler, bivši analitičar američke agencija NSA i napomenuo da je i "nuklearni rat“ jedna od mogućih opcija.

O početku napada na Rusiju je govorio i NATO general, Petr Pavel, koji je takođe rekao da "nuklearni rat sa Rusijom“ nije isključen kao mogućnost.

Vladimir Putin, ruski predsednik, rekao je međutim da njega ne brine inicijativa o razmeštanju teškog naoružanja u Baltiku i Istočnoj Evropi, nego najpre PRO sistem koji se već razmešta u Poljskoj i Rumuniji.

Putin je istakao da će Rusija okrenuti rakete prema zemljama iz kojih dolazi pretnja, što je izazvalo pažnju svetske javnosti.

2024 © - Vesti online