Četvrtak 18.06.2015.
22:27
Tanjug

Haradinaj u Ljubljani: Ne zaboravite koliko nas Albanaca ima

Reuters
Da pripreti za svaki slučaj: Ramuš Haradinaj

- To je prljava igra, izrugivanje Albanca. Ne zaboravimo da nas Albanca ima sedam miliona. Njihova dvoličnost se vidi svuda na Kosovu - rekao je Haradinaj.

On je rekao da je Ljubljana "odgovorna jer se poziva na poternicu sa nostalgijom za Jugoslavijom ili se izvlači na inferiornost Srbije".

- Takvo izrugavanje Albanaca mora da se okonča - kazao je Haradinaj.

Istovremeno, Kosovapres javlja da je parlamentarna grupa Alijanse za budućnost Kosova na vanrednoj konferenciji za štampu ispred Ambasade Slovenije u Prištini zatražila od kosovskih institucija da preduzmu korake za momentalno sprovođenje rezolucije usvojene u Skupštini Kosova za oslobađanje i neodložan povratak Haradinaja na Kosovo.

Haradinaj je, takođe, rekao da je pre 10 godina međunarodna zajednica tražila od njega da ode u sud u Hagu i da tamo "očisti od neistinitih optužbi rat OVK".

- Otišao sam tamo ali od „čišćenja“, kako su rekli, rata OVK nije bilo ništa i sada traže osnivanje Specijalnog suda da bi sudili oslobodilačkom ratu ove vojske – rekao je Haradinaj.

Nešto ranije, u Ljubljani, slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec je rekao da će situacija oko bivšeg kosovskog premijera biti razrešena do kraja dana i da će on uskoro moći da se vrati na Kosovo.

Prema njegovim rečima, ministar pravde Goran Klemečič odlučio je da Haradinaj ne bude izručen Srbiji, čak i kada bi bilo takvo naređenje suda, pošto ga je Haški tribunal oslobodio optužbi. Šef slovenačke diplomatije je napomenmuo da Srbija nije poslala zahtev za ekstradiciju.

2024 © - Vesti online