Četvrtak 18.06.2015.
21:28
Tanjug

Hodorkovski: Putinov sukob sa Zapadom je lažan

Reuters
Hodorkovski kao da želi rat SAD i Rusije

- Aktuelni sukob sa zapadom je apsolutno lažan. Zahlađenje odnosa je smišljeno od ruske elite koja želi da zadrži vlast - rekao je Hodorkovski na tribini u Atlantskom savetu u Vašingtonu.

Prema njegovim rečima, zvaničnoj Moskvi je "očajnički potrebna slika neprijatelja koji bi odvukla pažnju stanovništva sa korupcije i neefikasnosti koje postoji u vlasti".

- U Rusiji je izgrađen takav sistem gde svaka odluka može biti iznenada promenjena iz hira jedne osobe, koja nije pod kontrolom bilo kakvog unutrašnjeg političkog mehanizama - tvrdi Hodorkovski.

On ocenjuje da je u Putinovom interesu da se "zamrzne sukob" u istočnoj Ukrajini i upozorio Vašington zbog mogućeg slanje oružja u Ukrajinu, "da većina Rusa već veruje da je sukob u toj zemlji između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD)".

- Ova situacija će nastaviti da se razvija u ovom pravcu ukoliko oružje počne da se šalje u Ukrajinu. Onda imate pitanje da li su SAD spremne da uđu u sukob i pobede, a ako nisu tumačičiće se da je Amerika izgubila rat - rekao je Hodorkovski.

Imperija ovog nekadašnjeg ruskog tajkuna je uključivala i nekadašnji naftnu kompaniju Jukos, koja je proizvodila više nafte nego Katar, pre nego što je uhapšen i osuđen za prevaru i utaju poreza.

Putin ga je pomilovao u decembru 2013. godine, ali je Hodorkovski, koji sada živi u Švajcarskoj, jedan od najglasnijih kritičara ruskog predsednika.

2024 © - Vesti online