Petak 19.06.2015.
08:55
I. K. - Vesti

Amerikanci, marš kući

AP
Niko iz Ambasade nije izašao pred demonstrante (Foto: Arhiva)

Protestanti kažu da Amerikanci raspaljuju rat u Ukrajini radi svojih interesa, a nosili su transparente "Ukrajina Ukrajincima", "SAD jednako rat", i "Američki vojnici, marš iz Ukrajine".

- Gde je Amerika tu je rat. Umesto da nam pomognu da obnovimo razrušene fabrike oni nam šalju oružje - govori Kijevljanka Tatjana Volkova.

Njeni istomišljenisi pokušali su da zatvore ulicu živim zidom, ali su ih sprečili milicija i pripadnici radikalnog pokreta Samoodbrana koji su pokušali da izazovu tuču. Student Denis Opara kaže da je tako bilo i pre mesec dana kada su mu ljudi u američkim uniformama slomili ruku.

- Nama ne treba da upravlja Amerika. Ginu deca, žene, svi... Tražimo da se zaustavi krvoproliće, a osnovni uslov za to je da američki instruktori odu kući i da prestanu da šalju oružje - nadovezala se Svetlana Gricenko.

S Kosova u Lavov

Istog dana kad su bile demonstracije, američki instruktori iz 173. brigade koja je ratovala širom sveta, uključujući Kosovo, održali su svečanost povodom završetka obuke prve grupe kijevskih snaga.
Kao što smo pisali, oko 300 instruktora na Javorovskom poligonu kod Lavova obučavalo je vojnike kijevskog režima dva meseca. Svojim maturantima poželeli su "sreću u svim poslovima". Nedavno je objavljen video gađanja na kom Amerikanac govori kursantima: "Radite to i Rusima."

Demonstranti su tražili da izađu predstavnici ambasade, ali se niko nije pojavio. Stoga su na vrata ambasade ostavili peticiju sa svojim zahtevima. Obećali su da će dolaziti dok se ne zaustavi rat.

2024 © - Vesti online