Petak 19.06.2015.
07:48
Ž. Marković - Vesti

Nastavlja se rat rezolucijama

Tanjug
Izjava Milorada Dodika nije naišla kod svih na odobravanje

Međutim, osim britanske inicijative, u "igri" je i američka rezolucija u Kongresu, a uskoro bi na videlo mogao da izađe još jedan dokument. Reč je o inicijativi francuske partije Nacionalni front, koja u Evropskom parlamentu gura rezoluciju o utvrđivanju istine o svim ratnim zbivanjima u Podrinju od 1992. do 1995. godine.

Za razliku od nacrta britanske rezolucije, u kojoj se čak 35 puta pominje reč genocid, francuski dokument bi mogao da bude mnogo više izbalansiran i da pruži pravu sliku o kompletnim zbivanjima u Podrinju tokom celog rata. Uz sve to, otvorena je i mogućnost ruskog veta, o čemu je pre nekoliko dana govorio i predsednik Srpske Milorad Dodik, koji će u Sankt Peterburgu danas, kako je najavljeno, razgovarati s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim.
Međutim, sagovornik "Vesti" iz diplomatskih krugova tvrdi da se u ruski veto ne treba previše uzdati.

- Veoma je interesantno ponašanje Rusije ovih dana. Nakon što ambasador te zemlje u BiH Petar Ivancov nije izdvojio mišljenje posle poslednje sednice Saveta za provođenje mira, što su Rusi redovno radili, usledila je i njegova izjava u sarajevskoj dnevnoj štampi, u kojoj kaže da se u Srebrenici desio genocid. Sve to ukazuje na određenu promenu ruskog stava. Možda bi bilo korisnije da srpska strana upregne sve resurse u promenu teksta same rezolucije, nego što se uzda u ruski veto - kaže naš sagovornik.

Možda to na umu ima i predsednik Srpske Milorad Dodik, koji je izjavio da Srebrenicu treba proglasiti za mesto genocida i nad Srbima i nad Bošnjacima. Dodik je rekao da bi bio spreman da prihvati takvu odluku kao deo integralnog procesa pomirenja i način da se zajednički oda pomen žrtvama.

- Ne bih imao ništa protiv da bilo ko u svetu uputi rezoluciju i kaže da je Srebrenica mesto genocida i nad Srbima i nad Bošnjacima - izjavio je Dodik.

Izjava ruskog ambasadora

Ruski ambasador u BiH u intervjuu za "Dnevni avaz" govorio je o tome zašto Rusija nije izdvojila svoje mišljenje nakon poslednje sednice Saveta za provođenje mira, a na pitanje da li priznaje definiciju zločina u Srebrenici kao genocid, on je odgovorio:
- Mi ne negiramo ovaj pojam koji je postavio Međunarodni tribunal. U Srebrenici se desio zločin genocida.

Njegova ideja, međutim, nije naišla na pozitivan odjek kod Srba, a naročito kod Bošnjaka. Naravno, razlozi su suprotni, pa komentari iz Srpske idu u pravcu da bi se na ovaj način praktično priznao genocid u Srebrenici, što bi bilo pogubno za Srpsku. S druge strane, Bošnjaci tvrde da se, u smislu genocida, stradanje Bošnjaka u Srebrenici ne može porediti sa zločinima nad Srbima u Podrinju.

- Evidentno je da je bilo zločina nad srpskim stanovništvom, ali to nije okarakterisano kao genocid i ne znam zašto se Dodik petlja tamo gde mu nije mesto - rekao je Ramiz Salkić, potpredsednik Republike Srpske.

2024 © - Vesti online