Petak 19.06.2015.
06:47
Lj. Ivanović - Vesti

Propala gradnja 300 hidroelektrana

Ekolozi protiv: Rupska reka protiv Grdelice

Lokacije za mini-hidroelektrane nalaze se na malim rekama koje celom dužinom teku na teritoriji jedne opštine, a opštine nisu osposobljene da sprovode zakonske obaveze po pitanju upravljanja vodama.

Dozvole za mini-hidroelektrane date su na osnovu nepreciznog i nepotpuno urađenog katastra iz 1987. godine iz kojeg se ne vidi hidrologija, imovinsko-pravni odnosi na izdatim lokacijama, kao ni dostupnost elektromreže.

Vlada je svojevremeno predstavila plan prema kojem će izgraditi više od 850 mini hidrocentrala. Bile bi to zbirne investicije od nekoliko milijardi evra, Srbija bi smanjila uvoznu zavisnost od energenata i sve bi bilo sjajno. Ali, ispostavilo se da od svega nema ništa.

Međutim, postoje još dva problema: jedan je ekološki jer bi se gradnjom više stotina centrala na čistim rekama bitno ugrozilo životnu sredinu.

- Nijedna mini-hidrocentrala i turbine se ne podmazuju jestivim uljima već visoko kancerogenim - kaže Srđan Jović iz Udruženja Rupska reka iz Grdelice.

Drugi problem koji navode neki mediji jesu narko-dileri koji su, navodno, u mini-hidrocentralama videli šansu za pranje novca i veliku zaradu. Ali "slučaj" je pao za oko Bezbednosno-informativnoj agenciji, pa su se mnogi bosovi, skriveni iza raznih investicionih fondova, povukli iz planiranog posla.

2024 © - Vesti online