Četvrtak 18.06.2015.
17:46
Tanjug

Iz Euleksa o Haradinaju: Kriva je Srbija, ne Slovenija

Tanjug/AP
Protest Albanaca ispred ambasade Slovenije u Prištini

- U svemu tome nije nikakav problem Slovenija, jer je ona reagovala u skladu sa obavezama koje ima prema Interpolu, i ako analiziramo vreme neophodno za redovnu proceduru, slovenačke vlasti su u Haradinajevom slučaju reagovale vrlo brzo - naveo je isti izvor koji smatra da Priština sada ima priliku da to pitanje pokrene u Briselu.

Problem je, naveo je izvor Kosova Presa, i to što većina kosovskih političara ne zna da u okviru Interpola svaka država, koja raspiše poternicu protiv određenih stranih državljana, može da traži od drugih zemalja da te poternice drže u tajnosti tako da Kosovo nema mogućnosti da zna za njih sve dok ne postane član Interpola.

- Međunarodna poternica ili „crvena“ poternica Interpola protiv Haradinaja je do sada imala nekoliko prekida validnosti u određenim vremenskim periodima i izgleda da ju je sada Srbija ponovo aktuelizovala u Interpolu, jer je on i ranije putovao u zemlje koje su članice Interpola, ali nije bio hapšen - naveo je neimenovani izvor Kosova Presa.

Haradinaj je uhapšen u sredu uveče na ljubljanskom aerodromu po srpskoj poternici iz 2004. Posle izvođenja pred istražnog sudiju Haradinaju je oduzet pasoš i određena zabrana napuštanja Slovenije dok sud ne utvrdi validnost poternice i dela za koje se lider Alijanse za budućnost Kosova tereti.

Rezolucija o Haradinaju

U međuvremenu, kosovski parlament je usvojio Rezoluciju kojom od Slovenije traži hitno oslobađanje Haradinaja koji je bivši kosovski premijer, kao i da mu se vrati pasoš i omogući povratak u Prištinu.

Na vanrednoj sednici parlament je usvojio dokument kojim od kosovske vlade traži da uputi protestnu notu Sloveniji zbog hapšenja Haradinaja. Kosovska vlada je saopštila da je premijer Isa Mustafa od premijera Slovenije Mira Cerara dobio uveravanje da će "slučaj Haradinaj" biti okončan po skraćenom postupku.

Haradinajeve pristalice i dalje protestuju ispred zgrade Ambasade Slovenije u Prištini i tvrde da će tu ostati sve dok se njihov lider ne vrati. Njima su se pridružile pristalice pokreta Samoopredeljenje i Incijative za Kosovo Fatmira Ljimaja.

2024 © - Vesti online