Četvrtak 18.06.2015.
09:55
Tanjug

Haradinaj posle hapšenja: Slovenci su braća Srba

Reuters
Haradinaj: Kritikovao kosovsku vladu zbog hapšenja

Kući je za prištinske medije rekao da je u više navrata razgovarao sa slovenačkim kolegom Goranom Klemenčičem od koga je, kako kaže, tražio da u najkraćem roku razmotri slučaj hapšenja i oduzimanja pasoša lideru ABK.

Haradinaj je uhapšen u sredu popodne na ljubljanskom aerodromu po poternici Srbije iz 2004.

Nakon saslušanja pred istražnim sudijom koparskog Okružnog suda lideru ABK je oduzet pasoš i izrečena zabrana napuštanja Slovenije.

- Telefonirao sam Klemenčiču i nekoliko puta smo razgovarali o ovom slučaju. Od njega sam tražio da se što brže i što kvalitetnije razmotri politički zahtev Srbije kako bi se Haradinaj što pre vratio na Kosovo - rekao je Kući za Kosova pres s.

Kosovski ministar je rekao da je u kontaktu sa slovenačkom stranom naglasio da će ovaj slučaj "uticati na odnose dveju država".

Prištinski mediji prenose sinoć da se Haradinaj na kratko uključio i u emisiju "Interaktiv" kosovske TV.

Haradinaj je, preneo je portal Koha.net, u tom javljanju zaoštrio svoju retoriku prema Sloveniji zbog svega što mu se desilo tokom dana.

Lider ABK je, kako se navodi, otišao i korak dalje rekavši da su "Slovenci braća Srba".

Istovremeno, on je kritikovao kosovsku vladu zbog ukupnog odnosa prema njegovom hapšenju u Ljubljani.

Slovenački organi će što pre postupiti

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec je izrazio očekivanje da će slovenački organi čim pre utvrditi o čemu se radi i da će ovaj slučaj biti rešen.

On je, kako su preneli slovenački mediji, rekao da nema razloga za ovakve reakcije Prištine.

Izrazivši nadu da će slovenački organi "što pre postupiti" u ovom slučaju, Erjavec je rekao da "nema razloga da se u tome spori, posebno kada vidimo kakve su reakcije, a njih je bilo u prošlosti".

ABK je potvrdila sinoć da je Haradinaju oduzet pasoš i da mu je izrečena zabrana napuštanja Slovenije do naredne odluke suda koja se očekuje u toku dana.

Neoprostivo i neshvatljivo

U saopštenju Alijanse se izražava duboka razočaranost današnjim ponašanjem slovenačkih organa vlasti.

- Ovaj postupak nije samo uvreda za Haradinaja i Alijansu već za državu i gradjane Kosova - navodi se u saopštenju ABK.

Alijansa ovaj postupak smatra za "veliku i nerazumljivu nepravdu", navodi se u reagovanju

- Hapšenje našeg lidera od vlasti Slovenije po nalogu Srbije izdatom 2004, u vreme kada su sve ostale zemlje obrisale sa svojih spiskova takve poternice ne doprinosi izgradnji dobrih odnosa u regionu, podstiče napetost i najmanje doprinosi pravdi - navodi ABK.

Alijansa je od kosovske vlade zatražila da slovenačkim vlastima uputu protestnu notu zbog hapšenja njihovog lidera.

Iz Alijanse poručuju da je hapšenje Haradinaja, bivšeg premijera, aktuelnog lidera ABK i poslanika u kosovskoj skupštini, u najmanju ruku "neshvatljivo i neoprostivo".

2024 © - Vesti online