Četvrtak 18.06.2015.
02:43
N. Jokić - Vesti

Rušenje Ciprasa po svaku cenu

Reuters
Progone ga: Aleksis Cipras

Konfuznoj atmosferi doprineo je i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker koji je u utorak javno optužio Ciprasa da svom narodu ne govori istinu. "Meni je žao grčkog naroda i ja smatram da je pametnije da se smanje troškovi u domenu odbrane i naoružanja, nego da se povećava PDV i cena struje". Na ove reči grčka javnost ostala je zapanjena jer postoji dokument od prošle nedelje sa ultimatumom Grčkoj u ime MMF, Evropske centralne banke i Evropske komisije (čiji je Junker predsednik) gde se od Atine traži da bezuslovno dodatno smanji penzije, davanja za zdravstvo i poveća PDV što bi podiglo cenu struje za 23 odsto. Da li je Junker u toku i da li zna šta je potpisao?

Izjava Junkera potvrđuje sumnje u moć lidera EU, uključujući i kancelarku Angelu Merkel.
Sve je jasnije da odlučujuću reč o sudbini EU i Grčke ima MMF, koji zastupa interese velikih korporacija vezanih sa bankama i finansijskim centrima moći.

To dokazuje i iskustvo grčke delegacije koja je u Brisel prošle nedelje došla na čelu sa zamenikom premijera Dragasakisom. Sačekala ih je tehnička ekipa MMF-a i to bez mandata da vodi pregovore. Grci su im pružili svoje predloge, ali ih sagovornici takoreći nisu ni pogledali. Posle 45 minuta sastanak je završen ultimatumom "uzmi ili ostavi".

Postaje očigledno da je plan pre svega ideološki - potrebno je svrgnuti Ciprasa i njegovu vladu koja se usudila da kaže da neoliberalna dogma o samoorganizovanju tržišta (apsolutnoj moći bogate manjine) - nije prirodni zakon.

Kiparski scenario

Po pisanju minhenskog "Zidojče cajtunga" za grčke banke je spreman kiparski scenario po kome se bankrot banaka naplaćuje iz depozita klijenata tih banaka do visine od 100.000 evra. List tvrdi da se za ovo zalaže nemačka centralna banka.

Računa se da će ako prihvati ultimatum, Cipras pasti zbog neispunjenih obećanja. Ako ga odbije, opet će pasti jer će time dovesti zemlju u vanredno stanje, pošto će mu dotok novca iz Evropske centralne banke biti prekinut.

 

2024 © - Vesti online