Četvrtak 18.06.2015.
04:13
Lj. Ivanović - Vesti

Amerikanci neće Er Srbiju

Ko visoko poleti teško sleće: Er Srbija

Međutim, Er Srbija nema ni širokotrupne avione, ni školovanu posadu za erbase A330 na kojima se saobraćaj bazira. Tu je i jedan problem koji se nerado pominje u javnosti, a to je da američke regulatorne vlasti Er Srbiju smatraju ispostavom arapskog Etihada. To je najveći problem "srpskoj" kompaniji jer upravo traje rat tri vodeće američke aviokompanije sa isto toliko kompanija Persijskog zaliva. Vlasti SAD praktično blokiraju Er Srbiju jer je smatraju kompanijom koja (kao i njen pravi vlasnik Etihad) uživa nedozvoljenu državnu pomoć.

Da se Er Srbija izmiču letovi za Ameriku nagovestio je i ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi.

- Radujem se što ćemo u narednih godinu dana imati direktan let ka Americi, pa čak i ako to ne bude Er Srbija. Biće mi drago da to bude neka američka aviokompanija, jer će to biti dobro za obe zemlje - rekao je Kirbi.

Vučićeva misija u Vašingtonu

Vučić je tokom nedavne posete Vašingtonu pokušao, navodno, da omekša Amerikance. Konačno, on je naciji više puta najavljivao letove preko Atlantika. Da li će Etihad i Er Srbija uspeti da polete za SAD s početkom zimskog reda letenja, ili u proleće 2016. ostaje da se vidi.

Čak i da se sve kockice slože za Er Srbiju, pitanje je da li je malo srpsko, pa i regionalno tržište uopšte platežno sposobno za takav izazov. Pojedini stručnjaci ističu da bi letovi za Ameriku proizveli poslovni slom i podsećaju da u istočnoj Evropi samo Poljska i Rusija imaju letove nacionalne kompanije ka SAD. To nemaju ni Mađari, Česi, Slovaci, nemaju ni Rumuni ni Bugari, čak ni Grci sa razvijenim turizmom. Postoji razlog zbog čega je to tako.

2024 © - Vesti online