Sreda 17.06.2015.
14:30
Tanjug

"U EPS-u višak 10.000 zaposlenih"

Tanjug
Državna preduzeća mnogo koštaju: Vladimir Vučković

Vučković je na konferenciji za novinare rekao i da bi otpremnine koje se budu isplaćivale viškovima zaposlenih u EPS-u trebalo da iznose 200 evra po godini staža, a ne 800 evra, što bi bio slučaj kada bi EPS isplaćivao otpremine prema svojoj prosečnoj zaradi.

Vučković je rekao da još uvek nije poznato da li plan finansijskog restrukturiranja EPS-a podrazumeva i otpuštanja.

To preduezće, kako je istakao, ima dug od milijardu evra koji za sada ne opterećuje javne finansije, jer ga EPS servirisa, ali je ukazao da je pitanje da li će to biti u stanju da čini u budućnosti ukoliko se ovo preduzeće ne reformiše.

Vučković je rekao da situaciju dodatno otežava to što će se najveći deo prihoda po osnovu poskupljenja struje preliti u budžet kroz akcizu, a manji deo će otići EPS-u.

Govoreći o stanju u državnim preduzećima, on je rekao da postoje prvi nagoveštaji unapređenja njihovog poslovanja, jer je usvojen program finansijkog restrukturiranja EPS-a, oformnjena Radna grupa za rešavanje problema Hemijskog kompleksa, za Železnicu postoji program podele preduzeća na četiri manja dela.

On je ipak rekao da državna preduzeća i dalje mnogo koštaju, tačnije da su izdaci za njih u ovoj godini dva odsto BDP-a ili 700 miliona evra.

To su, kako je precizirao, troškovi njihovog lošeg poslovanja, za aktivirane garancije i subvencije koje ne mogu da se izbegnu.

Vučković je podsetio da su u 2014. godini ukupni izdaci za državna preduzeća iznosili tri odsto BDP-a ili milijardu evra.

2024 © - Vesti online