Sreda 17.06.2015.
10:45
Srna

Džabe im modeli i distrikti: Srebrenica ostaje deo Srpske!

Srna
Dodik: Sve piše u Dejtonskom sporazumu

- Mi nemamo problema u vezi sa tim. A što se tiče nekih koji to žele, pa, verovatno, ima onih koji se vežbaju u politici u nekim zemljama i pokušavaju ovde da nam prosipaju neke razne modele. Verovatno u glavi imaju tako nešto, ali to je problem njihovih koncepcija - rekao je Dodik za "Sputnjik".

On je napomenuo da "svaka promena u bilo kom smislu, uključujući i promenu teritorije, podrazumeva i odluku Republike Srpske".

- A Republika Srpska, siguran sam, takvu odluku nikada neće doneti - rekao je Dodik.

Na pitanje kakvo bi reagovanje Republike Srpske bilo ako bi eventualno došlo do inicijative da Srebrenica postane distrikt po ugledu na Brčko, Dodik je rekao da to nije moguće bez Republike Srpske, koja je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je napomenuo da su odredbe Dejtonskog sporazuma jasne i da je Srebrenica deo Republike Srpske i da će tako i ostati.

- Dakle, nikakvi distrikti, nikakve organizacione promene. To je ranije više bio zahtev lokalnih Bošnjaka i Bošnjaka iz Sarajeva - naveo je Dodik.

On je dodao da medijska pisanja o tome nisu ništa novo i da su deo ukupnih spekulacija ovih dana u vezi sa Srebrenicom.

Beogradski list "Blic" objavio je juče da, paralelno sa najavljenom rezolucijom o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN i u Kongresu SAD, kao i sa sve većim pretnjama da što više smanje nadležnosti Srpske, zapadne zemlje planiraju da pokrenu inicijativu da Srebrenica dobije specijalni status kao što ga ima Brčko.

2024 © - Vesti online