Utorak 16.06.2015.
19:43
Tanjug

Poslanici nesložni i oko rezolucije o Srebrenici

Tanjug
Standardno: Jedni o klin, drugi o ploču

Poslanik SNS Milovan Drecun ocenio je da je nacrt te rezolucije, koju je predložila Velika Britanija, "klasičan pokušaj zlouopotrebe jednog zločina u političke svrhe". Drecun je novinarima u parlamentu rekao da taj akt ne vodi ka pomirenju i da bi samo osuda svih zločina dovela do istinskog pomirenja.

- Posle 20 godina se ništa nije promenilo. Brisel, London i Vašington ili nemaju dovoljan politički osećaj ili nemaju potrebu da svojim kapacitetom i autoritetom zaista doprinesu pomirenju u BiH - naveo je Drecun, koji smatra da je u nacrtu iskazan jednostran pristup, budući da se ne obraća pažnja na zločine koje su muslimanske snage počinile nad srpskim stanovništvom.

- Kakav će stav Vlade Srbije biti nije na meni da komentarišem, moj stav je da to nije dobar put - ili ćemo osuditi sve zločine i sve koji su učestvovali u zločinima procesuirati i tako dovesti do pravog pomirenja ili ćemo u narednih 50 i 100 godina imati pokušaj zloupotrebe zločina. Ova rezolucija je klasičan pokušaj zlouopotrebe jednog zločina u političke svrhe - rekao je Drecun, koji je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Drecun poručuje da u obeležavanju zločina ne sme da postoji diskriminacija i da bi predstavnici Bošnjaka, Bosne i Herdegovine, Vašingtona, Brisela i ostalih centara koji traže da predstavnici Srbije budu u Srebrenici trebalo da budu na groblju u Bratuncu kada se bude obeležavala godišnjica tog zločina.

Socijalisti

Iz SPS poručuju da je teško govoriti o dokumentu čiji sadržaj nisu videli, a zamenik šefa poslanika te stranke Đorđe Milićević kaže da je ubeđen da će Vlada Srbije u narednim danima detaljno sagledati i razmotriti sadžaj Reozlucije i da će se rukovoditi nacionalnim interesima.

- Ubeđeni smo da nijednog trenutka neće biti doveden u pitanje jasan stav Srbije o kažnjavanju zločina. Srbija je dokazala posvećenost u borbi protiv ratnih zločina. Srbija želi mir, bezbednost u regionu i Srbija ima jasan stav da se konflikti nikad ne ponove - poručio je Milićević i naveo da će se prilikom odluke o prisustvu predstavnika Srbije u Srebrenici voditi računa o nacionalnim i državnim interesima, a, govoreći o odlaganju posete predsednika Tomislava Nikolića Sarajevu, naveo da takva odluka neće narušiti odnose dve države.

- Srbija želi saradnju, međusobno poverenje, prosperitet u regionu i Srbija je tu posvećenost mnogo puta dokazala. Posebnu pažnju je posvetila što boljim odnosima sa Bosnom i Hercegovinom. Srbija ima jasan stav i taj stav treba da sagledaju susedi, da ako postoje tenzije i otovrena pitanja to treba rešavati kroz dijalog - naveo je Milićević.

Demokrate i Nova stranka

Demokrate, pak, ukazuju na nepripremljenost domaće diplomatije kada je u pitanju nacrt rezolucije, uz poruku da je ranije, prilikom usaglašavanja teksta tog dokumenta, moglo da se reaguje.

- Ponovo nas je iznenadio sneg u januaru i rezolucija u julu. Niko ništa nije radio u fazi usaglasavanja teksta, a mogli smo mnogo toga, na primer u Kokusu u SAD, u UN, ambasador u Londonu je mogao da sazna za to i da na vreme reagujemo - uveren je šef poslanika DS Borislav Stefanović. On smatra da Srbija 20 godina posle zločina u Srebrenici mora da osudi taj zločin, ne čekajući pritiske iz inostranstva.

- Važno je da premijer ima nameru i želju i da pokaze da želi da ide u Potočare, 20 godina je prošlo i mi kao država treba da nastavimo da se suočavamo ne zato što nas neko pritiska, već zbog nas samih. Važno je da kao država, naročito u julu, pokažemo svoj stav. Ovo je pitanje normalnog civilizacijskog odnosa i Srbija treba da bude tamo prisutna - smatra Stefanović.

Lider Nove stranke Zoran Živković rekao je da Srbija ne može da beži od prošlosti i da mora postojati odnos prema njoj. Uz napomenu da je na sudovima da ocene da li je u Srebrenici bio genocid ili ne, Živković smatra da treba priznati da se u Srebrenici desilo nešto što ne sme biti zaboravljeno, a da Srbija u analizi predložene rezolucije treba da ide sa pozicija razuma i iskrenosti.

- Do pomirenja neće doći ako svako ima svoju istoriju i žrtve. Nema naših i njihovih žrtava i zločinaca. Svi na ovom prostoru, na prostoru bivše SFRJ, treba da donesu usaglašenu ocenu šta se desilo - rekao je Živković.

Poslanik na listi SNS i predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta traži da Velika Britanija povuče nacrt rezolucije o Srebrenici, jer ne doprinosi pomirenju i jer se njom šalje necivilizacijska poruka, te da pripremi novi nacrt rezolucije kojim bi bili osuđeni svi zločini počinjeni na području BiH i odata počast svim žrtvama, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

2024 © - Vesti online