Sreda 17.06.2015.
04:23
J. L. P. - Z. M. - Vesti

Amerika preti "ruskim sudom"

Suočavanje sa prošlošću: Priština

Malo je verovatno da će Mustafa naći izlaznu strategiju, jer je priča o tom sudu duboko povezana sa odnosima Rusije i SAD. Naime, odbijanje Prištine podupire rusku argumentaciju za osnivanje suda za ratne zločine pod okriljem UN. O tome se vrlo jasno izjasnio američki ambasador za pitanja ratnih zločina Stiven Rap. On je rekao da, ako kosovska skupština ne formira specijalni sud za zločine OVK, SAD se neće suprostaviti u UN nameri Rusije.

Prema pisanju albanskih medija Rusija već ima spreman nacrt za osnivanje specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, a pozivajući se na neimenovane poslanike u Ujedinjenim nacijama, tvrde i da taj dokument na više mesta sadrži reč "genocid", na koju su albanski političari naročito osetljivi.

Nacrt navodno predviđa da delovanje suda ne bude vremenski ograničeno, a mediji u Prištini zaključuju da bi sve to "ozakonilo Rezoluciju 1244".

Može se zaključiti da su Prištini, koja od ovoga pravi prvoklasno patriotsko pitanje, bolniji procesi pred sudom od poruke američke ambasadorke Trejsi Džejkobson da bi neizglasavanje suda značilo prekid prijateljstva SAD i Kosova.

Svi putevi vode do Tačija

Drenička grupa pominjana je u izveštaju Dika Martija u vezi sašvercom cigareta, narkotika, ljudi, prostitucije, pranja novca i monopolizacije većeg dela privrede. Kursani naglašava da te strukture postoje i danas i da stranka Hašima Tačija kontroliše mnoge institucije. Na suđenju Dreničkoj grupi jedan svedok je rekao da je Tači direktno naredio Seljimiju da "ubija ljude", to jest one koji su sarađivali sa Srbijom.

Presuda u slučaju Dreničke grupe je za pojedine na Kosovu bila kao odjek udara groma, najava približavajuće oluje, ocenjuje bečki dnevnik "Standard" naglašavajući da mnogi na Kosovu ne žele da čuju činjenicu da su pojedini borci OVK bili zločinci.

- Time što kritikuju da će OVK izgubiti svoju reputaciju žele samo da pravdaju svoje zločine - zaključio je za taj list prištinski analitičar Špend Kursani.

2024 © - Vesti online