Utorak 16.06.2015.
10:18
Blic.rs

Srebrenicu žele da odvoje od RS

Reuters/D.R.
Cepanje Republike Srpske zbog Sreberenice

Paralelno sa najavljenim rezolucijom o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN i u Kongresu SAD, kao i sa sve većim pretnjama da što više smanje nadležnosti RS, zapadne zemlje planiraju da pokrenu inicijativu da Srebrenica dobije specijalni status.

Tačnije, da taj grad zbog zločina koji je u njemu počinjen dobije status distrikta kao što ga ima Brčko.

Stižu Klinton i Erdogan

Konačan spisak zvanica koji će prisustvovati 11. jula na obeležavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici još nije poznat. Iz organizacionog odbora je potvrđeno da će prisustvovati bivši predsednik SAD Bil Klinton, turski predsednik Redžep Erdogan, slovenački Borut Pahor i crnogorski Filip Vujanović. Pozivnice su dobili i Anđelina Žoli, jordanska kraljica Nur, britanska kraljevska porodica, predsednik SAD Barak Obama i predstavnici Srbije.

- Srebrenica bi bila izuzeta iz nadležnosti Banjaluke i stavljena pod jurisdikciju Sarajeva, a pod obrazloženjem da je i tokom rata tu bila zaštićena zona UN - navodi sagovornik lista "Blic"  iz Vlade Srbije.

On podseća i da su sličnu ideju predlagale bošnjačke partije još 2007. da bi Banjaluka na kraju Srebrenicu proglasila područjem od posebnog socijalno-ekonomskog značaja. U ovom gradu važi i posebno izborno pravilo da na lokalnim izborima mogu da glasaju svi stanovnici koju su po popisu iz 1991. godine živeli o tom gradu, bez obzira na to gde danas žive.

Šef diplomatije BiH Igor Crnadak kaže za list "Blic“ da je ova ideja vrlo opasna.

- Nikakvu zvaničnu inicijativu o Srebrenici nismo dobili. Ali ukoliko se međunarodna zajednica na to odluči, mora biti oprezna jer nije prihvatljivo nikakvo prekrajanje ustavnog uređenja BiH - kaže šef diplomatije BiH Igor Crnadak.

I vlast i opozicija u RS osuđuju ovu ideju koja bi predstavljala rušenje Dejtonskog sporazuma. Da bi Dejton bio promenjen, potrebno je da se o tome saglase tri konstitutivna naroda BiH, kao i Srbija i Hrvatska kao garanti sporazuma.

A upravo Beograd, tačnije premijer Aleksandar Vučić, biće pod velikim pritiskom, pre svih Nemačke, da pristane na slabljenje Republike Srpske u okviru BiH.

Nikolića ne žele u BiH zbog hapšenja Orića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkazao je za danas planiranu prvu zvaničnu posetu Sarajevu. To je učinio pošto je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio odlaganje posete zbog hapšenja Nasera Orića u Švajcarskoj po poternici Srbije. Iz kabineta Nikolića je saopšteno da je “Srbija posvećena dobrosusedskim odnosima i saradnji sa zemljama u regionu i da zahtev Izetbegovića da poseta Nikolića bude odgođena neće promeniti dobre namere Beograda prema svim građanima BiH”.
- Nažalost, umesto da kroz razgovor dođe do smirivanja tenzija u regionu, usledio je zahtev za odlaganje susreta da bi pojedinci stekli političke poene među ultranacionalistima - navodi se u saopštenju.
Izetbegović je rekao da je hapšenje Orića “bacilo tešku senku na Nikolićevu posetu”.
- Treba da dođe do posete, ali dok se razreši stvar s Orićem. Mislim da on neće biti naročito pogođen - rekao je Izetbegović.

Pročitajte još:

Tanjug

* Tekst Rezolucije o Srebrenici: Osuđuje se negiranje genocida

* Dodik: Od Lavrova ću tražiti ruski veto na rezoluciju

* Dodikov plan protiv Rezolucije o Srebrenici: Preko Rusije do UN

* "Ako Srbija zatraži, Rusi će staviti veto na rezoluciju o Srebrenici"

2024 © - Vesti online