Ponedeljak 15.06.2015.
17:57 >> 18:09h
Tanjug

"Vučiću, ne idi u Potočare ako Orić ne bude na slobodi"

youtube.com/ FACE HD TV
Ćamil Duraković, predsednik Opštine Srebrenica je bio jasan

- Ako Naser Orić ne bude pušten na slobodu, poručujem Vučiću da ne ide u Memorijalni centar u Potočare i to ne samo njemu, nego svima koji mogu doneti odluke o ovom pitanju. To je naš ultimatum - poručio je iz Ženeve Duraković, a preneo portal Vijesti.ba.

Duraković je, naime, izrazio bojazan da neko slučajno ne napravi kompromis, koji se u suštini svodi na "Dajte nam Orića, evo vam rezolucija o Srebrenici".

- Mi ne damo Nasera Orića i ne treba nam rezolucija ukoliko će njegova glava biti cena te rezolucije - poručio je Duraković.

Inače, Duraković je bio priveden zajedno sa Orićem 10. juna u Bernu, ali je neoposredno nakon toga pušten. Trebalo je da u Ženevi zajedno prisustvuju obeležavanju 20 godina od zločina u Srebrenici. Duraković, koji je prisustvovao tom skupu, rekao je da su muslimani iz Ženeve poslali jasnu poruku da, kada je u pitanju Orić, neće biti tolerantni ni prema državnim organima BiH, ni Švajcarske.

- Mislim da je sve ovo previše za njega (Orića), ali činjenica da je Orić u ćeliji, čitava Srebrenica je u ćeliji mesec dana pre same godišnjice genocida. Naser je Srebrenica, Srebrenica je Naser. To su dve komponente koje se ne mogu odvojiti. Imamo ogromnu podršku ljudi iz dijaspore koji će pomno pratiti i čekati konačni ishod švajcarskih organa kada je u pitanju Orić. Verujem da će oni doneti pravednu i politički ispravnu odluku - rekao je Duraković. Dodao je da Orićevi advokati veruju da će "argumenti kojima barataju biti dovoljni da Orić čim pre bude pušten na slobodu".

On je takođe izrazio nezadovoljstvo ponašanjem vlasti u BiH, od ojih niko, kako kaže, nije dostavio zvaničnu protestnu notu Švajcarskoj. Duraković je stoga apelovao na državu BiH, bar na bošnjački deo, da uputi protestnu notu švajcarskim vlastima jer bi "uspavnost pomogla Srbiji da pripremi kvalitetan predmet, pa i da Orić bude izručen Srbiji".

2023 © - Vesti online