Utorak 16.06.2015.
04:30
Vestionline

Kako da očistite insekte sa vozila?

rvtravel.com
Brisači od "prirodne gume" manje efikasni od sintetičkih materijala

Da bi postigli kristalno jasan pogled kroz staklo, morate da u posudu tečnosti za pranje vetrobrana sipate letnji aditiv. Pošto zimi skoro da i nema aktivnih insekata, hemijski sastav tečnosti koja ne ledi razlikuje se od onog koji je neophodan leti. 

Čak i kada sipate letnju tečnost, jedno pokretanje brisača neće pomoći da se mrtvi insekti speru sa stakla.  Potrebno je prskati najmanje tokom tri ciklusa rada brisača.

U nekim slučajevima metlice brisača stradaju kada se koriste za uklanjanje insekata. Ljušture su često izuzetno tvrde, zapravo tvrđe su od leda, pa pažljivi vozači treba da izbegavaju korišćenje brisača u takvim slučajevima.

Ako insekata ima previše na staklu treba upotrebiti specijalni sunđer za njihovo uklanjanje. Pre čišćenja natopite staklo tako što ćete aktivirati prskalice dok su brisači odvojeni od stakla.  

Moderni automobili su često opremljeni brisačima bez uzdužnih nosača, koji čiste efikasnije od klasičnih metlica, posebno pri većim brzinama kretanja vozila, a i trajniji su. Ovakav dizajn se može naći i za starije automobile. Oni su dosta skuplji od klasičnih, ali i traju do dve godine.

2024 © - Vesti online