Ponedeljak 15.06.2015.
12:59
Tanjug

Rusija očekuje podršku Srbije za ukidanje sankcija

Tanjug
Aleksej Puškov nada se još boljoj saradnji između Rusije i Srbije

Puškov je u Skupštini Srbije razgovarao sa potpredsednikom republičkog parlamenta Veroljubom Arsićem, kome je preneo da Rusija takođe očekuje podršku Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u Helsinkiju, na kojoj će biti predstavljeni nacrti rezolucija o suprotstavljanju neonacizmu i o ukidanju sankcija EU Rusiji.

Kako je saopšteno iz republičkog parlamenta, Puškov je istakao da je za Rusiju prioritet poštovanje Minskog sporazuma i normalizacija situacije na istoku Ukrajine, što je preduslov za otpočinjanje procesa ukidanja sankcija.

Arsić je naglasio da je stav Srbije da se svi problemi moraju rešavati dijalogom a ne sankcijama, dodajući da Srbija i Rusija imaju izuzetnu saradnju, na najvišem državnom nivou, i prijateljske odnose koji se pre svega potvrđuju kroz stav Rusije prema statusu Kosova i Metohije.

Jača saradnja među parlamentima

Puškov je predložio da Rusija i Srbija formiraju međuparlamentarnu komisiju, na čijem bi čelu predsednici parlamenata, a to telo bi raspravljalo o temema od najvišeg značaja za odnose dve zemlje.

- To bi dalo dodatni podsticaj i težinu našoj međuparlamentarnoj saradnji - rekao je Puškov, koji se osvrnuo i na dobru saradnju koju ruska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope ima sa delegacijom Skupštine Srbije.

2024 © - Vesti online